Mладо момче привлече огромно внимание на испраќањето на патријархот Иринеј – еве кој е тој и откаде доаѓа

352

Голем број на граѓаните и свештенството присуствувале на погребот на патријархот Иринеј во храмот Свети Сава.

Во храмот, каде што бил изложен и ковчегот со телото на патријархатот Иринеј, белградските свештеници завршиле со читањето на Евангелието над поглаварот на Српската православна црква и почнало опелото.

Особено внимание во јавноста привлекол ликот на едно младо момче кое што било дел од свештените лица кои што денеска се наоѓаат во Храмот.

Имено, станува збор за Кореец, ѓакон на митрополитот Иларион Алфеев кој што е претседател на Одделот на надворешните црковни врски на Руската православна црква.

Литургијата во Храмот започнала во 9 часот наутро, а меѓу присутните биле и високите државни функционери, но и многубројни амбасадори, како и политичари од регионот.