Мажите често злоставувани од жените: Трпат тортура и се тепани

90

Светските статистички податоци покажуваат дека жените ги злоупотребуваат мажите сè почесто, но експертите предупредуваат дека статистиката треба да се разгледа малку повнимателно.

Кога станува збор за мажите кои се злоупотребуваат од жените, многу луѓе ќе се смеат затоа што мислат дека такво нешто е невозможно само затоа што мажите генерално се физички посилни од жените. Оваа реакција ја доживеале многу мажи кои пријавиле во полиција дека биле злоупотребени од нивната партнерка или сопруга. Жалбите на мажите се однесуваат на интервенцијата на полицијата во интервенциите на семејно насилство на кое биле изложени, што е дело на нивните сопруги или партнерки.

– Во овие поплаки, мажите во најголем дел се жалеле на постапките на полициските службеници за време на споменатата интервенција, изјавувајќи дека се однесувале кон нив селективно и со потсмев-  велат експертите за родова еднаквост.

Без разлика дали е смешно или не, извештајот за родова еднаквост покажува дека е зголемен бројот на случаи на семејно насилство извршено од жени. Она што предизвикува прашања во врска со увидот на податоците е релативно големиот број жени кои се пријавени за насилно однесување, па дури и се приведени и изведени пред суд за прекршоци.

Според информациите објавени во извештајот, се чини дека жените се понасилни отколку што се мисли. Сепак, информациите во Извештајот, засновани врз статистика од полициите ширум светот, не треба да се гледаат површно.

– Кога се случува насилство, жените немаат друг избор освен да се обидат да го бранат или заштитат нападнатиот, најчесто дете. За време на одбраната, жртвата може на некој начин да го повреди напаѓачот или, преку провокација на физички напад и психолошка злоупотреба, да се одмазди со пцовки или да го навредува. Во случаите кога полицијата интервенирала, евидентирано е дека и двете лица вклучени во настанот се повредени и заклучено е дека станува збор за семејна пресметка и дека и двајцата сопружници биле пријавени за прекршоци, без да се прави разлика помеѓу одбраната и нападот- додаваат од организацијата за родова еднаквост.

Злоупотребата на мажите од страна на жените е секако присутна, но во далеку помал процент од случаите во кои мажите злоупотребуваат жени. Во многу случаи, двајцата партнери се казнети, особено ако децата биле сведоци на конфликтот и без разлика кој прибегнал кон насилство и кој викал и се бранел. Статистиката донесува бројки без да влегува во квалитативна анализа. Честопати слушаме, и исто така е точно, дека мажите сè повеќе ја повикуваат полицијата при првиот знак на бунт на жената, без разлика дали вика или се одмаздува.

Постојат безброј примери. Жените најчесто ги тепаат мажите со боксови, им удираат шамари, ги клоцаат, а неретко употребуваат и предмети во домаќинството како еден вид оружје. Ваквите мажи најчесто се спремни за самоодбана но поради многубројни причини не го прават тоа и свесно ги трпат ударите. Не станува збор за односот на физичката сила, туку чувството на немоќ во однос на „супериорниот“.

Сепак, мажите имаат поголема веројатност да злоупотребуваат жени и статистиките покажуваат дека соодносот е неспоредлив.

Семејното насилство може да биде психолошко, физичко и економско. Најчесто, сите три форми се испреплетени, без оглед дали се злоупотребени од мажи или жени.