Мајка на 19 години: Ми кажаа дека животот овде застанува, дека сум била лош пример

132

Тена Божановиќ забременила на 18 години и родила син, Мате, која сега има скоро годинка. Таа напиша искрен текст кој е реален извештај за тоа како изгледа денес да се биде млада мајка.

Нема идеално време за мајчинство или за нешто друго во животот. Но, во последните неколку години многу жени подоцна го раѓаат своето прво дете, сепак се сметаат за „постари мајки“, но подеднакво необично се гледаат и мајките кои забремениле пред да наполнат 20 години.

Тена Божановиќ забременила на 18-годишна возраст, а нејзиниот син Мате сега има една годинка.

“Кога излегоа на тест две црвени цртички, јас бев со мојата пријателка Лора. Најпрво беше мал шок, но навистина, најискрено, сè после тоа беше чувство на чиста среќа. Јас тогаш бев осумнаесет, а се породив на деветнаесет години” , изјави младата мајка, објаснувајќи дека бременоста не била планирана, но нејзиниот сопруг (тогаш дечко) и таа го пречекале нивниот син со широки раце. Исто така, и од двете семејства не добиле никакви негативни коментари, напротив, не можеле да дочекаат да го сретнат својот внук, што не може да се каже за остатокот од околината. “Имаше различни  коментари од познаници и таканаречени пријатели. Најмногу ме поддржуваше семејството, сопругот и индивидуалните пријатели. Огромното мнозинство пријатели целосно ме разочараа. Наместо да ја споделат среќа со мене, ми свртеа грб. Тие престанаа да ми пишуваат дури и не ме поздравуваа. Токму тие ме охрабрија да го напишам овој текст, што претставува мешавина од емоции “, истакна таа.

Го пренесуваме нејзиниот текст на  во целост: „Госпоѓо, разбирам, ти се породи на 37-годишна возраст, но тоа не значи дека може да ја наречеш мојата рожба грешка. Јас сум, мајка на деветнаесет години. Без шминка, со подочници, бидејќи Мате беше буден цела ноќ. Сеедно, тој е мојата омилена слика. А ова е мојот текст.

Ми беше кажано дека животот тука запира. Всушност, започна еден нов. Пред девет месеци неговото мало срце почна да чука. Малото срце што го формирав под моето. Двајцата поминувавме со денови дишејќи, јадевме и спиевме заедно додека другите гледаа во мојот стомак. Тоа е како никогаш да не виделе 3800 грама љубов на едно место. Ми рекоа да се „ослободиме“. Знам, звучи грдо, но Мате не ги слушна бидејќи го слушаше моето чукање на срцето. Честопати му пеев песни за да се сети на мојот глас кога ќе му треба поддршка низ животот. Тие им пееја народни песни на своите насилни момчиња, а во исто време се оддалечуваа од мене како нивна пријателка, затоа што – јас сум лош пример. Мајката на мојот пријател еднаш ми кажа дека и е „многу жал“ што сум бремена.

„Правиот пат“ не постои, тоа е за сите поединечно затоа што за сите не не прави среќни една иста работа.. Утре ќе се смеете на новиот хит, јас ќе се насмевнам на мојот син, и тоа е добро.

Не ви велам да одите по мојот пат, или да се откажувате од цигарите и секојдневното кафе со пријателите. Затоа, ве молам да не ми кажувате да се откажувам од моето дете, затоа што тоа се зборови што сте ги научиле напамет. Научивте дека мора да се прашувате и да зјапате во стомакот затоа што можете да го видите моето младо лице со тоа, но не научивте дека тоа е грдо и дека погледот ме прави да се чувствувам непријатно. Мајка ти те родила 34 и пол години, но твојот груб изглед и глупави коментари велат дека таа не те научила на основни работи. Госпоѓо, ве сфаќам, вие сте го родиле вашето прво бебе на 37 години, но тоа не значи дека можете да ја наречете мојата рожба грешка. Чичко, нема потреба да ми зборуваш за заштита затоа што ја знаеме оваа напамет. И, зошто ве занима дали се случило случајно, ако јас со насмевка ги чекам деновите до раѓањето?

Тетка во продавницата, да, тоа е таткото на бебето до мене, престанете да се прашувате дека има дваесет. Да, едвај чекаме да го одгледаме бебето заедно, но зошто ве интересира тоа? Станува збор за нов живот што се разви во мене девет месеци. Со него ми се зголеми исчекувањето и радоста и не очекуваат уште многу години заеднички. Не кријте ја насмевката и не очекувајте од мене да го погледнам подот затоа што различно ја дефинираме среќата.

Не судете ако не знаете подобро. Создадете ја вашата среќа наместо да уништите нечија друга.

Мојот текст е реален извештај за тоа како е денес да се биде млада мајка. Јас ја напишав мојата приказна таму за да ги охрабрам и мотивирам другите млади мајки. Бидете силни и упорни во вашата цел да го воспитате вашето убаво мало бебенце најдобро што знаете и можете. Чувајте ја главата високо и гордо,  на малото суштество му треба среќна мајка која ќе го чека со отворени раце, никогаш не дозволувајте околината да ве смени, а пораката до општеството е совршено јасна во текстот. Не судете ако не знаете подобро. “, напиша Тена, додавајќи дека во моментот нема други пријателки мајки, но таа би сакала да може да споделува искуства, да се дружи и да го запознае малото нејзино момче со други бебиња. Јас се пораѓав повеќе од четири часа. Ужасно болно, но читајќи туѓи искуства, сепак сум се породила брзо”, “Моето бебе е навистина убаво и мирно. Тој има мали проблеми со бубрезите, но ние редовно одиме на контролата и сè е добро. Тој е весело момче кое сака внимание, погледи, песнички и вежбање. Мислам дека не му недостасува ништо! Еден ден тој ќе прерасне во прекрасен млад човек, а јас ќе дадам се од себе за тоа “, вели гордата мајка.