Колкави се минималните плати во Европа?

211
A bank employee spreads out euro notes at a bank branch in Madrid January 13, 2011. Spain and Italy staged successful bond sales on Thursday, buying European leaders a little time to come up with a new package of measures to stem the debt crisis rocking their 12-year old single currency bloc. A day after Portugal surprised many in the markets by selling 10-year debt relatively easily, Spain and Italy passed their first major financial tests of 2011, auctioning a total of 9 billion euros in bonds. REUTERS/Andrea Comas (SPAIN - Tags: BUSINESS)

Разликите во минималната плата во европските земји се многу големи – од 213 евра во Албанија до 2.142 евра во Луксембруг, покажуваат податоците на Евростат за јануари годинава.

Минималната плата е законски пропишана во повеќето земји-членки на ЕУ и во некои други европски земји. Во земји каде минималната плата не е законски пропишана, пресметката се прави според вообичаениот број работни часови месечно.

Најновите податоци покажуваат дека разликите во минималната плата во европските земји се многу големи.
Според податоците на Евростат, во осум европски земји минималната плата надминува 1.000 евра.

По Луксембург со „минималец“ од 2.142 евра следуваат Ирска со минимална плата од 1.656 евра, Холандија 1.636, Велика Британија 1.599, Белгија 1.594, Германија 1.584, Франција 1.539 и Шпанија 1.050 евра.
Потоа следат 10 држави каде минималната плата е помеѓу 500 и 1.000 евра.

Минималната плата во Словенија е 941 евро, во Малта 777, Грција 758, Португалија 741, Полска 611, Литванија 607, Естонија 584, Словачка 580, Чешка 575 и во Хрватска 546 евра.

Најдолу на списокот со минимална плата помала од 500 евра се вкупно седум европски земји: Унгарија со 487 евра, Романија 466, Латвија 430, Србија 343, Црна Гора 331, Бугарија 312 и Албанија со 213 евра.

Од земјите членки на ЕУ, најниската минимална плата ја примаат жителите на Бугарија, Романија и Латвија.

Луксембург со години го држи првото место на листата на европски земји според висината на минималната плата. Во оваа држава со околу 602.000 жители минималната плата секоја година редовно се зголемува. Во последните пет години се зголеми за 219 евра, како што моментално е минималната плата во Албанија, која изнесува 213 евра.