Кинеска анализа го шокираше Западот: Ако падне Калињинград, еве колку ќе ѝ треба на Русија да возврати

324

Во случај на воен конфликт меѓу НАТО и Русија на Балтикот, Алијансата би можела да ја освои Калињинградската област, не за две недели, туку за неколку дена, пишува порталот “Истдеј”.

“Калињинград е мало место, само 15.000 километри квадратни и на 500 километри од руската граница”, наведува кинескиот портал.

Како што пишува “Истдеј”, како одговор на оваа акција, Москва во наредните пет дена би можела да изведе напад на пет или осум престолнини на европски држави, што конфликтот автоматски би го трансформирало од регионален во глобален.

Претходно научниот соработник на американската Фондација “Џејмстаун”, Ричард Хаучер во својот извештај напишал дека воената агресија на Русија против балтичките држави може “да ја чини” Калињинградската област. Притоа, Хаучер не навел конкретна причина која би можела да предизвика конфликт и промовирал теорија дека Москва наводно има планови за тој регион.

Губернаторот на Калињинградската област, Антон Алиханов, го споредил рефератот на научниот соработник на Фондацијата “Џејмстаун” со таблоидна фикција.