Еве од каде доаѓа специфичната миризба на нашето тело кога ќе остариме

180

Преку разни истражувања, експертите дојдоа до научно објаснување зошто човекот мириса кога ќе остари. Специфичната мирис која се јавува е природен дел од процесот на стареење, како што се и самите брчки.

Карактеристичната мирис која се јавува кај повозрасните лица, настанува како резулат на биохемиски промени кои настапуваат со самата возраст. Станува збор за супстанца позната како „2-nonenal“, чие количество во организамот се зголемува со текот на возраста, но самата причина зошто е тоа така, е сè уште непозната за научниците.

Nonenal важи за масно соединение, при што дури и при темелно миење на телото и висока хигиена, кога човекот е веќе стар, невозможно е да се отстрани специфичната мирис.

Со тоа научниците објаснуваат дека мирисот не значи лоша хигиена, туку дека телото едноставно го доживува својот процес на стареење.