Дали е ова најубавиот мост во Европа? Му се восхитувал и Гете, а туристите го посетуваат веќе 200 години

127

Овој мост, луѓето го посетуваат скоро два века, а му се воодушевувале и големи умови како Гете.

Бастеи е место кое веќе 200 години привлекува туристи од целиот свет. Станува збор за простор со воодушевувачки варовнички карпи кои ги формирале ветровите и водата во текот на илјадници години. Тие се издигнуваат и до 300 метри над реката Елба во овој германски национален парк, недалеку од Ратен и Дрезден.

Најдобар поглед кон магичната околина пружа мостот Бастеи, кој ги поврзува карпите, а истиот датира од 1824 година. Прво бил изграден дрвен мост, но поради големиот број на посетители, 30 години подоцна односно во 1851 година бил заменет со поиздржлива камена варијанта.

Мостот Бастеи се протега на 76,5 метри должина, опфаќа седум лакови, а висок е околу 198 метри. Мостот е отворен за посетители во текот на целата година, а до него водат 487 скали.

View this post on Instagram

К главной достопримечательности скал #Бастай – каменному мосту – ведет несколько дорог. Вариант для самых ленивых – доехать на машине до автомобильной стоянки неподалеку от моста. От реки у подножья скал к мосту ведут еще две пешеходные тропы. "Нормальные герои всегда идут в обход"! Поэтому я выбрала самую протяженную. 😆 На пути к вершинам вам встретится немело камней и огромных валунов, много лестниц разных степеней крутости и несколько весьма узких ущелий. Главное – смотреть внимательно на указатели, чтобы не пропустить самые интересные смотровые площадки! . . . . #sächsischeschweiz #wandern #gebirge #bastei  #schrammsteine #hiking #naturephotography #naturelover #natur #naturelovers #naturfotografie #landscape #landscapephotography #wanderlust #travel #travelphotography #travelgram #travelwriter #instatravel #instago #travelblog #природа #саксония #worldplaces#discover_europe #loves_europe #travelphotography #ig_europe #beautifuldestinations #curiosa_b_germany

A post shared by Barbara Pav (@curiosa_barbarella) on

За популарноста на Бастеи придонеле бројни уметници како Јохан Волфганг Гете, кој уште на почетокот на 19-тиот век пишувал за магичните глетки кои се пружаат од ова место, но и славните режисери кои го овековечиле на филмови како што се “The Chronicles of Narnia” и “Grand Budapest Hotel”.