Ако ве касне стршлен: Еве што треба да правите за да ја избегнете алергиската реакција и да си го спасите животот

751

Убодот на стршлен е многу болен, но во повеќето случаи не е фатален како што мислат некои. Претежно сето тоа завршува со благ оток кој трае неколку дена. Сепак, убодот понекогаш може да предизвика анафилактичен шок, односно алергиски реакции на отровот, а потоа целата работа е многу поопасна.

Во секој случај, најдобро е да избегнувате авантури во природата на места каде има стршлени. Ако се бавите со градинарство, внимавајте и заштитувајте ги изложените делови од телото. Ако настане убод, отстранете го убодот веднаш и нанесете ладна облога.

Убод на стршлен – симптоми и реакции

 Убодот главно предизвикува оток, црвенило и чешање на засегнатиот дел од кожата. Мал убод може да помине за половина час или час, но ако некое лице е особено чувствително на неговиот отров, целата рака, нога или друг дел од телото на кое се наоѓа убодот може да отече.

За да спречите ширење на токсините во телото, држете го прободениот дел од телото повисоко во однос на торзото, советува порталот Krenizdravo.rtl.hr.

Ако убодот е оставен во кожата, обидете се да го истиснете со рамен нож. Не користете пинцети, бидејќи со нив обично го стиснувате отровот во телото, а убодот останува подлабоко во кожата.

Убоди во пределот на грлото и вратот се особено опасни затоа што отокот може да предизвика отежнато дишење или дури и задушување, поради што е неопходно веднаш да се однесе повредениот во болница за итни случаи.

Убодите од отровни инсекти како што се стршлени се особено опасни за луѓето склони кон алергиски реакции. Може да паднат во анафилактичен шок.

Убодот од стршлен може да доведе до анафилактичен шок што доаѓа од неколку причини:

Бидејќи некое лице е алергично на каснувања од инсекти,

Бидејќи убодот е на непријатно место каде отокот предизвикува задушување,

Ако некое лице е веќе каснато од стршлен или оса во изминатите неколку недели, на имунолошкиот систем му се создава преосетливост на алергени, како и во случај на нова операција, анафилактична реакција на организмот се случува.

Треба да се нагласи дека во случај на анафилактичен шок, треба веднаш да се повика брза помош за да се спроведе анти-шок терапија. Оваа терапија може да ја прават само професионалци, кои со набудување на симптомите ги одредуваат дозите на адреналин, антихистаминици и кортикостероиди, со цел да ја неутрализираат алергиската реакција.

Во случај лицето да е во смртна опасност и во тој момент не постои лекар кој би му помогнал, алергиската реакција може да се ублажи со инјекција на адреналин што се подготвува однапред. Затоа, ако сте изложени на опасност од каснувања од стршлен, а особено ако сте алергични на каснувања од инсекти, треба да имате една таква таблета за инјектирање и антихистамин, и за сето тоа, прво консултирајте се со доктор.

Во случај да нема алергиска реакција и тоа е само едноставно оток, местото на убодот треба да се третира со ладни облоги. За оваа намена можете да користите ладен предмет како што е метална лажица.

Меѓутоа, во некои случаи, алергиската реакција може да се одложи за 8 до 10 часа, така што сепак е најдобро да се консултирате со лекар, особено ако веќе сте каснати од инсект во последните неколку недели.

Добар совет

Еден искусен пчелар вели дека отокот и болката предизвикана од каснување од пчела, оса или стршлен, исто така, можат да се ослободат со таблета аспирин или андол. Неопходно е да се стопи една таблета и да се постави на местото, да се чува на една минута, а потоа да се отстрани. Ова треба да се направи веднаш по убодот и така ќе го намалите отокот и ќе ја ослободите болката и чешањето.