Студија: Секоја трета личност после Ковид-19 има невролошки или психолошки проблеми

127

Секој трет пациент кој имал ковид-19, исто така, имал психолошки или невролошки проблеми во текот на шест месеци, покажа студијата.

Истражувачите откриле дека на 34 проценти од пациентите кои преживеале ковид-19 им била дијагностицирана невролошка или психолошка состојба во рок од шест месеци по инфекцијата, покажала студија објавена во списанието Лансет психијатрија.

Најчеста дијагноза беше анксиозност, која беше откриена кај 17 проценти од оние третирани со ковид-19, проследено со нарушувања на расположението кај 14 проценти од пациентите, пренесува CNN.

Додека невролошките ефекти се посериозни кај хоспитализирани пациенти, сепак тие се чести кај оние кои се лекуваат само како амбулантски пациенти, забележуваат истражувачите.

„Таа стапка прогресивно се зголемуваше како што се зголемуваше тежината на болеста ковид-19. Ако погледнеме пациенти кои биле хоспитализирани, таа стапка се зголеми на 39 проценти “, рече Максим Такет, соработник на Одделот за психијатрија на Универзитетот во Оксфорд и коавтор на новата студија.

„Нашите резултати покажуваат дека мозочните заболувања и психијатриските нарушувања се почести по covid-19 отколку по грип или други респираторни инфекции, дури и кога пациентите се совпаѓаат со други фактори на ризик. Сега треба да видиме што ќе се случи по шест месеци. Студијата не може да ги открие вклучените механизми, но укажува на потреба од итно истражување што ќе ги идентификува со цел превенција или третман “, додаде Такет.