Сите ги јадеме затоа што мислиме дека се ЗДРАВИ, а ова се ТРИТЕ најлоши млечни производи

346

Доколку уживате во овошни јогурти и павлака, оваа вест нема да ве израдува. Ова се најлошите млечни производи за здравјето

Многу лекари се согласуваат дека редовната употреба на ферментирани млечни производи, кои содржат бактерии корисни за цревната микрофлора, се основа на здрав начин на живот и правилна исхрана. Сепак, не сите од нив имаат корисен ефект врз човечкото тело. Д-р Дарија Русаков, истражувач на „Институтот за истражување на храна“, научна консултантска клиника „Храна и здравје“ состави листа на ферментирани млечни производи кои се опасни по здравјето.

Јогурти со адитиви

Јогуртите со различни адитиви не се природно „млеко“, бидејќи содржат многу повеќе јаглехидрати од кој било друг ферментиран млечен производ. Поради неприродните адитиви и големото количество шеќер, што ја нарушува апсорпцијата на калциумот, тие припаѓаат на слатки, а не на млечни производи.

Млечни производи без маснотии

Иако повеќето ги земаат затоа што мислат дека се нискокалорични и здрави, млечните производи со малку маснотии се всушност сè друго освен тоа. Факт е дека во составот на ваквите јогурти се додава скроб за да се постигне потребната конзистентност, кој е калоричен како и јаглехидратите. Проблемот лежи во тоа што „млекото“ без маснотии не го заситува организмот, туку, напротив, го поттикнува апетитот со зголемување на нивото на шеќер во крвта.

Масна павлака

Павлаката со содржина на маснотии од 25-30 проценти е една од најтешките намирници за варење, ја попречува работата на панкреасот и црниот дроб. Сепак, тоа не значи дека треба целосно да се откажете од оваа намирница. За да избегнете дигестивни проблеми и ризик од развој на гастроинтестинални заболувања, доволно е само да ја земете онаа со помала содржина на маснотии – 10-15 проценти.