Шилегов: Спомениците од „Скопје 2014“ да се стават во еден парк

93

Скопскиот градоначалник Петре Шилегов денеска предложи спомениците од „Скопје 2014“ да се дислоцираат во паркот во Ѓорче Петров, кој порано беше дива депонија, и таму да се направи Мементо парк. Според него, со тоа не би се повредиле чувствата на граѓаните кои сакаат да ги гледаат тие споменици.

„Мораме да бидеме внимателни да не предизвикуваме нов револт во општеството. Македонското општество е сериозно поделено и треба да внимаваме со сите чекори и треба да имаме меѓусебна почит независно од тоа дали некому му се допаѓа или не му се допаѓа. Скопје не е град каков што е сега во Центарот. Ниту бил, ниту треба да биде, ниту ќе биде. Меѓутоа, мора да почитуваме дека на некои луѓе тоа им се допаѓа и да им овозможиме тоа да го гледаат. Да не бидеме брутални во отстранувањето туку да имаме еден сосема поинаков, помирувачки општествен процес во таа работа“, рече Шилегов.

Шилегов вели дека таков пример има во Унгарија каде сите споменици и обележја од времето на комунизмот се ставени во еден Мементо парк.