Розево езеро: Зошто по него полуде светот (ФОТО)

125

Сасик-Сиваш е најголемото езеро на Крим, сместено помеѓу градовите Саки и Евпаторија. Сместено е на западната страна на полуостровот, кое е одвоено од Црно Море со копното, и е украсено со розова боја.

Необичната боја на езерото е создадена од микроскопски алги, кои содржат бета каротен.

Бојата може да се види во текот на целата година, а највидлива е во мај, јули и август.

Корисната сол што лежи на лековитата кал се вадеше од езерото стотици години и честопати беше дел од трпезата на многу богати луѓе. Но, во суштина, Сашик Сиваќ не посочува дека тоа е вредна, туку смрдлива кал.

 

Ова езеро се здоби со популарност со појавата на социјалните мрежи, а денес е едно од најпопуларните места за фотографирање на Инстаграм.

Воодушевени од бојата на езерото, луѓето едноставно се натпреваруваат, се фотографираат и позираат со убавините на ова езеро, а инфлуенсерите се во водство меѓу нив.