Паркирањето во Центар двојно ќе поскапи во деновите со енормно загадување

136

Град Скопје планира да го поскапи паркирањето во центарот на Градот во случај на енормно загадување на воздухот во деновите кога ќе бидат прогласени вонредни мерки поради надминување на праговите на алармирање на ПМ10 честички.

– На следната седница Советот на Град Скопје ќе одлучува за измена на цената за час паркирање на јавните површини и паркиралишта со кои стопанисува “Градски паркинг”. Со оваа измена, градоначалникот на Град Скопје по прогласување вонредни и интервентни мерки во одредени денови има можност да даде предлог на одредени паркиралишта цената за паркирање двојно да се зголеми, само во тие денови. Во случај на енормно загадување на воздухот, ова би се применило во централното градско подрачје за да се стимулираат граѓаните кои патуваат во овој дел од градот да користат јавен превоз со цел намалување на сообраќајниот метеж, а со тоа и намалување на количината на издувни гасови од возилата кои го загадуваат воздухот – информираат градските власти.

Лани, само два пати Градот прогласи вонредни денови. Оттаму додаваат дека статистичките бројки покажуваат оти има напредок во однос на намалување на загаденоста на воздухот година по сите преземени мерки изминативе месеци.

– Највисоко измерената вредност на концентрација на ПМ10 во периодот јануари-септември имаше во 2016 година – 560,3 микрограми на кубен метар, во 2017 година највисоко измерената вредност беше 380,2 мг/м3, додека оваа година највисоко измерена вредност е 334,9 мг/м3. Веруваме дека сите мерки за намалување на загадувањето што Градот ги презема изминатава година влијаат на намалување на концентрацијата на ПМ10 честички во воздухот – велат од Град Скопје.

Во централното градско подрачје ЈП “Градски паркинг” стопанисува на околу 28 паркинзи на кои цената за час паркирање се движи од 25 до 100 денари.