Паладиумот е повреден од златото!

441

Паладиумот од неодамна се најде во центарот на вниманието на инвеститорите, бидејќи податоците укажаа на структурален дефицит на овој метал, предизивикан со растечката побарувачка во автомобилската индустрија.

Овие неочекувани и ретки услови го потикнаа растот на цената на паладиумот над висината од 1.500 долари за фина унца, со што падиумот стана поскап од златото. Од средината на август 2018. година, цената на паладиумот порасна за преку 80 %. Цената на паладиумот само во 2019 година порасна за околу 25%.

Fortrade, за сите оние кои се заинтересирани да научат какоб да тргуваат со цената на паладиумот или оние кои вложуваат во себе и едноставно сакаат да го прошират своето знаење, припреми бесплатна е-книга “Како паметно да инвестирате”. Книгата е прилагодена на сите нивоа на знаење и можете да ја превземете преку линкот подолу.

Бесплатна е-книга “Како паметно да инвестирате” преземете овде.

Паладиумот во автомобилската индустрија се користи за производство на катализатори кои се користат за намалување на емисијата на штетни гасови.

Сите строги регулативи за заштита на околината потикнуваат поголема потреба за овој метал. Побарувачката за паладиумот ги достигна своите нови максимуми паралелно со растот на производството на катализатори за бензин после „dieselgate“ скандалот кој ја компромитираше компанијата Volkswagen, после што опадна побарувачката за дизел возилата.

Според многумина аналитичари, структуралниот дефицит на паладиумот во 2019 година влезе во десета година, при што една од причините е штрајкот на работниците во јужноафричките рудници. Од друга страна и понатаму се очекува побарувачката за паладиумот во Кина останува на високи нивоа.

Бесплатна е-книга “Како паметно да инвестирате” преземете овде.

Можноста за остварување на профит, за време на вршењето трансакции на OTC пазарот на валутни деривати не исклучиво се подразбира и можност за настанување на загуби. Вршењето на трансакции може да доведе до загуба на еден дел или на целокупниот вложен капитал. Пред започнувањето на тргувањето, погрижете да ги разберете пропратните ризици и да ги совладате вештините кои се потребни за вложување.