Оксфордската вакцина создава силна имунолошка реакција и кај лица постари од 70 години

88

Универзитетот во Оксфорд потврди дека вакцината Ковид-19 што ја развива заедно со Астра Зенека  предизвикува  силни имунолошки реакции кај повозрасни лица и над 70 години, а овие наоди се клучни бидејќи вакцината се наоѓа во  последната фаза на испитувања, а конечните резултати се очекуваат во следните недели, објави „Блумберг“.

Резултатите, објавени денеска во медицинското списание „Лансет“, фрлија повеќе светло на прелиминарните податоци објавени во последниве месеци кои покажуваат дека експерименталниот удар, генерирал имунолошки одговор кај повозрасни луѓе, кои имаат најголем ризик од заразата со Ковид -19. Истражувачите сè уште со нетрпение ги очекуваат резултатите од испитувањата во доцните фази кои ќе покажат дали вакцината на Оксфорд може да ја исполни високата граница поставена од фаворитите Фејзер и Модерна.

Фејзер, соработувајќи со германскиот произведувач Бионтек. Последната анализа на податоците од испитувањата покажала дека нејзината вакцина  е 95 проценти ефикасна, со што се отвори патот за компанијата да аплицира за првото регулаторно одобрение на САД за вакцини против коронавирус во рок од неколку дена. според досегашните информации, а и Модерна се чини подеднакво ефикасна.

Студијата на Оксфорд покажува дека вакцината е подобро толерирана од другите две кај постарите луѓе и произведува сличен имунолошки одговор кај стари и млади возрасни лица. Во студијата учествувале 560 возрасни лица, вклучително и 240 на возраст над 70 години.  Постарите пациенти се најтешко погодени од пандемија, при што огромното мнозинство на смртни случаи се јавуваат кај оние над 60 години.

-Да се ​​предизвикаат силни имунолошки одговори кај постарите  лица беше долгогодишен предизвик. Да се ​​покаже дека оваа технологија за вакцини е во состојба да ги предизвика овие одговори – кај возрасната група со најголема опасност од тешка болест Ковид-19 – дава надеж дека ефикасноста на вакцината ќе биде слична кај помладите и постарите возрасни, вели Ангела Минасијан, истражувач од Оксфорд, која очекува резултати од последната фаза на ефикасност во следните недели.

Студијата покажува дека вакцината предизвикува неколку несакани ефекти и предизвикува одговор во Т-клетките кои се насочени кон вирусот во рок од 14 дена од првата доза и одговор на заштитно антитело во рок од 28 дена од дозата на бустер. Нивоата на неутрализирање беа постигнати 14 дена по зајакната вакцинација кај 208 од 209 примачи.