Нокиа поставува мобилна мрежа на Месечината: Ќе биде подобра и поквалитетна од таа на Земјата

575

Финската компанија Nokia се пофали дека ќе биде клучен партнер во првиот поход на Месечината за поставување на базни станици за мобилна мрежа.

На Месечината ќе биде инсталирана експериментална и комерцијална 4G LTE мрежа за посетителите на природниот сателит да останат во контакт со луѓето на Земјата.

На изградбата на мрежата ќе работи огранок на финската компанија Nokia of America, а вредноста на експерименталниот договор е околу 15 милиони долари. Вкупната вредност на изградба на 4G мрежата на Месечината изнесува околу 370 милиони долари и Nokia и NASA ќе го спроведат планот за ширење во рамките со развојот на ситуацијата на небесното тело.

Проектот е наречен Tipping Point. После имплементацијата на 4G мрежата и успешноста на работата, ќе се изврши изврши транзит на 5G технологијата, но од NASA и Nokia за тоа не дадоа временски рок.

„Ова ќе биде првиот комуникациски систем во вселената. Системот би можел да поддржува лунарна површинска комуникација на многу поголема оддалеченост и при многу големи брзини од тоа што ние имаме можност да го користиме на Земјата“, се пофалија од американската вселенска агенција NASA.

Целта на телекомуникациската мрежа е со сигнал за интернет и телефонија да се опремат лунарните, односно вселенските роботи, ровери, летала и други возила кои на тој начин ќе можат да комуницираат меѓусебно, како и со Земјата.

Од NASA и Nokia не открија до кога овој проект би требало да биде завршен, но завршувањето на првата база на NASA на Месечината е планирано за 2028-ма година, па веројатно и тоа би требало да биде рокот за поставување на првата мобилна мрежа на Месечината.