Никола Тесла – Македонски син

523

Никола Тесла е македонец, роден во Извор кај Богомила. Тој со роднините се допишувал на Македонски. Неговиот најблизок соработник Михајло Пупин, Македонец од фамилијата Пупинови од Струшко, исто така во исто време се допишувал со фамилијата како и Никола Тесла. Пупин праќал писма, пакети и камбанарија за црквата во неговото село.

Тие заедно работеле на првата хидроцентрала во светот и градење на првата дистрибуција со далноводи како и сега таа мрежа е светска.

Ако појдете кај Нијагара, упатете се кон долгиот мост што е граница меѓу Канада и Америка. Таму биле лабораториите, архивите, писмата до своите роднини и се друго.

Што е украдено, присвоено, сокриено тоа треба да се истражи.

Потребно е секојдневно истражување за сите големи генијални умови од Македонија што оставиле големи изуми за доброто на цел свет. Треба сите заедно да направиме истражувачка ревизија и да ги истресиме наслагите од лаги да блесни Македонството со кристална чиста моќ.

Доста ми е загадување со политичките изјави, се свртуваме кон науката, уметноста и сите пронајдоци за вистински подобар живот на Македонците и сите луѓе во светот.

Види ја групата „Македонски Македониум” колку нови непознати фотоси објави досега невидени, нечуени што треба и натаму да ги откриваме како Македонско наследство. Соработуваме и истражуваме.

Пишува: Ангелина Маркус, историчар и професор по филозофија

„Подеднакво се гордеам и со хрватското и со македонското потекло” – Никола Тесла

Nikola-Tesla-vo-makedonska-nosija

За неговото македонско потекло пишува и Жаклина Блажевски во коментар на порталот Дудинка:

Никола Тесла е роден во фамилија Тесличкови од Велес и даден усвоен како бебе во Лика. Дедо ми Лазо Наумов – Батето беше куќен пријател на Тесличкови и ја знаеше судбината на Никола и многудетната сиромашна фамилијата Тесличкови… ако сакате да си знаете и пишувате вистината и само вистината одете во Велес, Македонија и побарајте ја фамилијата Тесличкови… сите и Хрвати и Срби и Македонци се борат денес да се китат со достигнуванјата на Никола Тесла од фамилијата Тесличкови… Никола Тесла е на сите во светот! Роден во македонска фамилија, усвоен во српска фамилија, израснат во Лика, Хрватска, а целиот живот работел во Америка… чиј е??? Никола Тесла е свој човек кој имаше визии и знаење, а создаваше за доброто на сите во светот.