Научниците немаат објаснување за „благословениот облак“ кој секоја година се спушта на манастир

130

Секоја година мистеризен облак се спушта на православниот манастир на врвот на планината Тавор, каде што Исус Христос се преобразил пред апостолите, но метеорилозите немаат одговор за овој феномен.

Сергеј Миров, кој учествува во истражувањето на руските и израелските метеоролози вели дека научниците заклучиле дека оваа магла не може да се формора на толку сув воздух и на толкава температура.

Тој вели дека овој „благословен облак“ се спушта само на подрачјето на манастирот.

Што пронајдоа археолозите откако по два века го отворија гробот на Исус?

Гробот на Исус, односно неколку метри висока и широка мермерна куќичка, беше отворен од грчки конзерватори пред четири години, првпат по скоро два века, а камерите го забележаа моментот кога погледаа во гробницата, кога беше откриено што има внатре.

„Отворањето на гро бницата ќе им овозможи на експертите единствена можност да ја испитаат оригиналната позадина на најсветото место на христијанството“, напишаа репортерите на „Нешнл географик“ кои присуствуваа на настанот за документарниот филм.

„Морам да признаам дека колената ми се тресеа“, рече Фред Хиберт, археолог од „Национална Географија“.

Гробницата е заштитена со децении со метална конструкција која одржува мермерни блокови кои биле еродирани од времето и влијанието на илјадници аџии и туристи.

Мермерната плоча била преместена на три дена поради реновирање и археолошка анализа, а фотографот успеал да го фотографира местото каде што, според верувањето, има карпа зад која било положено телото на Исус.

Сликата на Исус може да се види во тесниот дел под плакетата, а конзерваторите пронајдоа уште неколку материјали што ги испратија на анализа.

Едикулата, која се наоѓа под куполата на црквата, изградена на местото на карпата во која наводно било положено телото на Исус, а по чистењето, сè било вратено на своето место.

Мермерните плочи биле исчистени и конзервирани, а само скршените и кревки делови биле заменети.