НАЈГОЛЕМИТЕ ДИЛЕМИ И ЛАГИ ЗА КИНЕСКАТА ВАКЦИНА – еве што советува српска лекарка

189

Во земјава се уште не е стигната ниту еден вид вакцина против коронавирусот, па ниту кинеската, а не се знае ни дали и кога такви вакцини евентуално би дошле кај нас за имунизација на населението.

Претседателот Стево Пендаровски вчера имаше средба со кинескиот амбасадор Џанг Ѕуо, но од соопштението од кабинетот немаше детали дали земјава побарала да набави или евентуално да и биде донирана извесна количина од кинеските вакцини. Останува да се види дали и кога кинеската вакцина би почнала да се користи во земјава.

Затоа, пак, кинеската вакцине веќе е пристигната во соседна Србија, а неодамна е и одобрена за употреба во таа земја.

Порталот Нова.рс пишува дека кинеската вакцина е единствената создадена со традиционалниот метод, а сепак предизвикува сомнеж кај многумина, пред се затоа што веќе скудните информации се измешани со дезинформации. Биохемичарката Сања Вујчиќ ги решава горливите дилеми околу оваа вакцина.

Според Сања Вујчиќ, магистер по фармација и медицински биохемичар, таа самата била изненадена од некои дезинформации што се шират, и се покажало дека станува збор само за дезинформации. Затоа таа на блогот Биохемиско катче кратко и јасно ги објасни сите дилеми кои ја придружуваат кинеската вакцина Синофарм.

Еве што таа напишала.

Откако жителите на нашата земја добија избор да одлучат која вакцина сакаат да ја примат против ковид 19, тоа отвори бројни прашања и дилеми, од кои најголема е како воопшто да се одлучи?

Разбирлив е човечкиот страв од избор на „погрешна“ вакцина бидејќи изборот донекаде потсетува на купување нов мобилен телефон. Наведени се неколку модели и дадени се спецификации, од кои повеќето просечен корисник дури и не ги разбира.

Не смее да се заборави фактот дека НЕМА ПОГРЕШНА ВАКЦИНА – најважно е што повеќе луѓе, особено најзагрозените, да се вакцинираат што е можно поскоро, а многу помалку важно е која од понудените вакцини ќе ја примите , бидејќи сите вакцини се безбедни и ефикасни. Оваа дилема воопшто не треба да им пречи на луѓето.

Различни теоретичари на заговор се обидуваат да ја злоупотребат оваа конфузија, упорно шират дезинформации и непроверени изјави, кои имаат за цел да спречат некое лице да се вакцинира, измислувајќи неселективни маглини, како што е смрт. Последно во низата вакви манипулации е ширењето лаги дека докторот од КБЦ „Звездара“ починал по вакцинирањето и како што „сите знаат“, поради што човекот морал да ги извести своите познаници дека е жив, а сносењето одговорност за ширење лаги останува под знак прашалник.

Но, тие ќе ги оставиме настрана. Со оглед на големиот број кинески вакцини што се увезени, овој текст ќе биде посветен на одговарање на некои од најчестите прашања, дилеми и заблуди што се шират за вакцината Синофарм, но исто така и на разјаснување на некои термини што постојано се користат и не се дел од секојдневен јазик, а имаат свое значење во науката.

Зошто би се вакцинирал, кога ефективноста на кинеската вакцина е само 50 отсто?

(ЛАГА)

Како прво, кинеската вакцина не е еден поим. Ова се две различни вакцини, два различни производители, само основниот принцип е ист – инактивиран коронавирус

Збунувачките податоци што се појавија за ниската ефикасност од 50,4 проценти се однесуваат исклучиво на вакцината КоронаВак. Сепак, единствената кинеска вакцина во Србија е на Синофарм, чијашто ефикасност е 86 проценти, заснована врз темелна анализа на клиничките испитувања во фаза III студија што ја спроведува националното регулаторно тело на Бахреин и Обединетите Арапски Емирати, што е многу ефикасно.

Друга многу важна работа е дека ефикасноста е 86 проценти кога зборуваме за болеста, т.е. коронавирусна инфекција, е дека сепак, ефективноста на вакцината е 100 проценти против тешки, како и умерено-тешки форми на болеста!

Безбедноста на вакцините допрва треба да се прикажува (ЛАГА)

Покажана е безбедноста на сите вакцини, ниту една вакцина не може да се донесе доколку не е безбедна. Од самиот почеток, се знаеше дека вакцините ќе бидат имуногени (предизвикуваат имунолошки одговор) и безбедни (но, се разбира, тоа мора да се докаже), дилемата беше само до кој степен тие ќе бидат ефикасни, а Светската здравствена организација го постави критериумот дека вакцината мора да биде ефективна најмалку 50 проценти! Несаканите реакции се исклучително ретки и карактеристични за секоја вакцина – болка на местото на инјектирање, а треската се јавува дури и поретко отколку со другите достапни вакцини. Тој точен процент на појава на несакани реакции ќе се промени минимално со зголемувањето на статистичкиот примерок, т.е. бројот на луѓе кои примаат вакцина. Ефикасноста на вакцината е исто така прикажана, а ефикасноста ќе ја знаеме за неколку години прецизно, бидејќи само тогаш е можно да се знае – не значи дека ќе знаеме дали е ефикасна, затоа што веќе ја знаеме е, но колку точно е проценетата ефективност.

Кои се несаканите ефекти од вакцината Синофарм? Дали имам причина да се плашам?

Единственото прашање што е мистерија за научниците и кое со време ќе се покаже, е колку трае имунитетот. Сепак, уште еднаш да нагласиме, ниту една вакцина не е со сомнителна безбедност. Како и секоја одобрена вакцина, и оваа вакцина е безбедна, што значи дека само во многу мал број случаи ќе се појават несакани ефекти, главно болка на местото на инјектирање, привремено зголемување на температурата и црвенило.

Може ли да добијам корона по вакцинацијата?

Ова се однесува на сите вакцини. Важно е да се има предвид дека не е вакцината што штити од болеста во иднина, туку антителата и Т-клетките што ќе се развијат како резултат на вакцинацијата.

Она што е важно е дека имунолошкиот одговор трае одредено време, и лицето да се смета за заштитено само по целосна имунизација, односно со сите примени дози. Секое изложување на вирусот пред тоа е опасно. Штом некое лице развие имунитет, тој или таа не може да почне да се однесува како да е потполно имун сè додека концентрацијата на вирусот не падне значително во сите места на често движење (т.е. сè додека не завршат и пандемиите и епидемиите).

Ако имунитетот трае шест месеци, дали вреди да се вакцинирате?

Секако. Вакцинацијата значи завршување на пандемијата, а потоа и на епидемискиот ланец на ширење на вирусот. Студиите што се спроведуваат ќе бидат следени кога е потребна ревакцинација, односно периодот за кој е потребно да се “врати имунитетот”.

Повеќе би подлегнал на короната, отколку на кинеската вакцина.

Ова е сосема погрешен и опасен начин на размислување. Бајката за „обичниот грип“ одамна е бајка. Голема, неодамна објавена студија со 47.780 испитаници покажа дека долгорочните последици од  ковид 19 се страшни, далеку полоши отколку што сите се надевавме. Секундарно оштетување на срцето, бубрезите, црниот дроб, без јасна логика и чести смртни случаи. На многу пациенти, по напуштањето на болницата, им беше потребна многу брза болничка помош или повторно лекарска помош, поради секундарно оштетување на разни органи.

Со ширење на вирусот, се изложувате на таков ризик. Веројатноста за сериозен несакан ефект (анафилакса) (кој во 75 отсто од случаите успешно се лекувал во рок од 15 минути по вакцината) на вакцината е 5.000 пати помалку отколку да се умре од последиците од ковид. Потешка реакција на вакцината (анафилакса) се случи кај 0,00001 процент од луѓето по првата доза на вакцината Фајзер (овие податоци се дадени затоа што во моментов ни се достапни), додека смртноста од ковид е три проценти во светот.

Останува студиите да утврдат колку пати се развива посилен имунолошки одговор со вакцинацијата отколку со најтешката форма на болеста (што создава поголема количина антитела во споредба со поблага форма, но исто така остава и најтешки последици на долгорочното здравје). Зошто е ова невозможно да се знае веднаш? Бидејќи се потребни што повеќе статистички примероци, односно што повеќе луѓе треба да примат вакцина и треба да помине време за развој на имунитетот. Науката бара факти, а не претпоставки, затоа е потребно време да се соберат потребните податоци. Израел досега вакцинираше најголем број луѓе и освен што ништо не им се случило, тие се здобија со услови да истражат вакво нешто. Според резултатите од една студија, имунолошкиот одговор на луѓето кои примиле вакцина е до 6-20 пати посилен од оние кои не биле вакцинирани и имале некаква форма на ковид 19.

Последно прашање – која вакцина би ја примила?

Ако навистина би можел да изберам, тоа би била Фајзер, поради најголемата ефикасност.

Која вакцина имам намера да ја примам? Фајзер или кинеската (Синофарм)?

Сеедно. За мене е важно што побрзо да се вакцинирам, затоа ги резервирав двете вакцини.