На Алпите по топлотниот бран на 3.000 метри висина се создало езеро

243

Маж кој кон крајот на јуни се искачувал на француските Алпи забележал фотографија која воедно е неверојатна, но и загрижувачка.

Имено, како што јавува “Independent”, планинарот Брајан Местре бил шокиран кога во пределот на Мон Блан на висина од околу 3.400 метри открил езеро.

Важен знак за климатски промени

Местре фотографијата ја објавил на Инстаграм велејќи дека во тој предел се искачувал само десет дена откако неговиот колега Пол Тодхантер се искачувал на истото место, за кое вели дека било прекриено со снег.

Но, во перидот меѓу нивните две искачувања дошло до еден од најсилните топлински бранови во Европа, кој го зафатил подрачјето на планината.

View this post on Instagram

Time to sound the alarm… The problem here? These two pictures were taken only 10 days apart… It was taken earlier on June 28th, the second one was shared by Paul Todhunter. Only 10 days of extreme heat were enough to collapse, melt and form a lake at the base of the Dent du Géant and the Aiguilles Marbrées That I know, this is the first time anything like that as ever happened. Southern Europe and the Alps have been struck by a massive heatwave with temperature ranging from 40 to 50 degrees, the below 0 freezing altitude was as high as 4,700m (15,400ft) and during the day temperatures as high as 10 degrees Celsius (50 F) were felt on top of Mont Blanc 4,810m (15,780ft)… This is truly alarming glaciers all over the world are melting at an exponential speed… My interview with @mblivetv can be found here! https://montblanclive.com/radiomontblanc/article/massif-du-mont-blanc-un-petit-lac-se-forme-a-plus-de-3000-m-daltitude-48453 #climbing #climber #climb #frenchalps #savoie #savoiemontblanc #hautesavoie #outdoors #globalwarming #mountaineering #mountains #mountain #montagne #montaña #montagna #montanhismo #mountaineer #alpinist #alpinism #alpinisme #alpinismo #alpi #alps #environment #savetheplanet #climatechange #montblanc @patagonia @beal.official @millet_mountain @blueiceclimbing

A post shared by Bryan Mestre (@bryanthealpinist) on

Потсетуваме, кој крајот на јуни во Франција бил соборен температурниот рекорд од 2003-та година, кога биле измерени 45,9 степени.

И на Мон Блан тие денови бил урнат рекордот и била забележана температура од 9,3 степени.

Езерото било вистинско изненадување

Местре проговорил за порталот “IFL Science” и открил дека условите за искачување биле хаотични.

“Во Шамони, град кој е на надморска висина од 1.000 метри, забележани се температури до речиси 40 степени Целзиусови. Истата недела нивоата на замрзнување се кренале на речиси 4.700 метри наместо вообичаените 3.000 метри надморска висина”, рекол Местре.

Додал дека не ни мора да нагласува дека езерото било вистинско изненадување.

“Се наоѓа на 3.400-3.500 надморска висина. На таа висина треба да најдете снег и мраз, не течна вода. Во главно, кога на таа висина остануваме цел ден, водата во шишињата кои ги носиме почнува да замрзнува”, вели тој.

View this post on Instagram

To all the people claiming it was a fake or a photoshopped picture, a false flag or whatever… It’s very real, the glacier is in terrible shape and liquid water only accelerates the melting process… There’s now a lake at the base of Dent du Géant and Aiguilles Marbrées…. Keep sharing! My interview with @mblivetv can be found here! https://montblanclive.com/radiomontblanc/article/massif-du-mont-blanc-un-petit-lac-se-forme-a-plus-de-3000-m-daltitude-48453 #climbing #climber #climb #frenchalps #savoie #savoiemontblanc #hautesavoie #outdoors #globalwarming #mountaineering #mountains #mountain #montagne #montagna #montaña #montanhismo #mountaineer #alpinist #alpinism #alpinisme #alpinismo #alpi #alps #alpes #environment #savetheplanet #climatechange #montblanc @beal.official @millet_mountain @patagonia @blueiceclimbing

A post shared by Bryan Mestre (@bryanthealpinist) on

Местре додал и дека повеќе од десет пати бил на Алпите и тоа за време на најтоплите денови. Вели дека повремено имало топење на снегот, но дека не било ни слично на последното.

Истражувач за “National Geographic”: Ова не е изолиран случај

Езерото во себе има неколку илјади кубни метри вода. Широко е 10, а долго 30 метри, јавува “National Geographic France”.

Сепак, случаи како овој не се изолирани, и речиси секоја година може да се најде езеро речиси на истото место.

Научниците јавуваат и дека водата која се собирала требало да го пронајде својот пат и да истече, но веројатно тоа не се случило бидејќи слојот на мраз под водата е силен и не ја пропушта.

Еден експерт за глечери рекол дека на глечерот Рочемелон на границата меѓу Италија и Франција во 1960-тите настанало езеро кое се формирало во текот на неколку години.

“Најпрво тоа беше мало езерце, но почна да расте без никој да забележи. На крајот тоа беа 650.000 кубни метри вода кои се закануваа да се излеат. Тогаш беше издадено предупредување и спроведена операција за празнење на езерото”, рекол Кристијан Винсент и додал дека на ваквите појави треба да се внимава.