Конечно проговори научникот кој работи на лек за коронавирусот

242

Флоријан Крамер, вируролог во Медицинскиот факултет Икан во Њујорк, во моментов ги истражува опциите за третман на коронавирус со неговиот тим. Во интервју за Дојче веле, тој зборуваше за веќе употребената терапија, како и за целокупната состојба на глобално ниво.

Политичарите ширум светот тврдеа дека на почетокот на пандемијата, новиот коронавирус е ист како сезонскиот грип. Што знаеме за овој вирус и колку е различен од сезонскиот грип?

– Научниците треба да слушаат, а не политичарите. Од молекуларна гледна точка, овој вирус е сосема различен од сезонскиот грип. Кога се објави генетскиот материјал на вирусот, сите во научната заедница знаеја за што станува збор. Најдрастична разлика е во тоа што апсолутно нема имунитет кај популацијата и нема лекови или вакцини, па затоа се шири многу лесно. Затоа, ситуацијата е далеку поопасна – рече тој.

Овој вирус се смета дека потекнува од пазар во Вухан. Дали беше невозможно да се спречи ширењето на вирусот?

– Во Вухан има случаи на зараза кои не се поврзани со овој пазар. Ова е вирус што веројатно доаѓа од лилјак, но луѓето можат да стапат во контакт со него и во Европа. Мислам дека не е во ред да се каже дека сето ова се случило поради навиките на јадење во Кина. Треба да се има предвид дека пандемијата на свински грип потекнува од фарма за свињи во Мексико, животно кое доаѓа во близок контакт со луѓето и Западот. Значи, сè уште не е официјално докажано дека коронавирусот потекнува од тој пазар, треба да биде темелно истражен – рече Крамер.

Генетскиот материјал на овој вирус наречен САРС-КоВ-2 е дури 70 проценти ист како САРС од 2003 година. Науката имаше 17 години да развива лекови и вакцини, но оваа пандемија сепак нè изненади. Како е можно тоа?

– Двата вируси се тесно поврзани, но не е точно дека науката не се занимавала со САРС. После епидемијата на САРС во 2003 година и по избувнувањето на вирусот МЕРС на Блискиот исток, се бараа вакцини и лекови. Научивме многу од тестирањето на животните. Ова е причината зошто вакцината можеме да ја имаме за една, а не за десет години. Меѓутоа, откако раширеноста на обете вируси беше под контрола, веќе немаше финансирање и политичка волја да се продолжи со истражувањето. Ова е редок случај во историјата кога имаме доволно средства за развој на вакцини за одредена болест – рече тој.

Колку е реално реално дека вакцината ќе ја имаме наскоро?

– Многу е реално, бидејќи вакцината не е во фаза на истражување, туку во клинички испитувања. Клиничките испитувања одземаат многу време и имаат неколку фази, затоа што вакцината мора да биде безбедна пред да се вакцинираат голем број на луѓе. Со оглед на тоа што околу 40 компании се ангажирани во изнаоѓање, не верувам дека развојот ќе биде проблем. Сепак, тоа е процес кој трае околу петнаесет години, а сега треба да го завршиме за неколку месеци, што е предизвик и бара трпеливост.

Бројот на заразени луѓе во светот продолжува да расте. Дали е можно целосно да се запре вирусот со социјално дистанцирање и самоизолација?

– Ширењето на вирусот повеќе не може да се запре целосно и не можеше да се запре ни на крајот на февруари. Сепак, ние сме за овие поставени мерки бидејќи мора да ја балансираме епидемиолошката крива за која зборуваат сите. Ако вирусот неконтролирано се шири, се добиваат голем број на тешко болни луѓе за краток рок кои го преплавуват здравствениот систем и стапката на смртност би била поголема. Сега се работи на ублажување на штетата што ќе ја нанесе вирусот. Дотогаш, можно е дека голем процент од населението ќе се зараз, а понатамошното ширење ќе престане кога вакцината ќе биде готова.

Самоизолацијата е многу незгодна за многумина. Колку време мислите дека ќе треба да го живееме ова изолирано?

– Мислам дека оваа состојба ќе продолжи барем до средината или крајот на мај и тогаш многу е веројатно социјалните активности да се вратат во нормала до одреден степен. Но, може да се случи епидемијата повторно да еруптира и тогаш повторно треба да се вратиме на овој вид на живот. Мора да очекуваме дека пандемичните бранови повторно ќе се појават во текот на летото, есента и зимата, затоа мора да се навикнеме на оваа ситуација до крајот на 2020 година – објасни Крамер.

Во Германија започна тестирањето на пациенти кои се опоравиле од коронавирусна инфекција за да се утврди развојот на антитела во организмот и формирање на имунитет. Како сега овие антитела се корисни во третманот?

– Мојот тим објави и студија за ова овде во Америка. Резултатите од истражувањето на антителата на пациентите кои се опоравиле се важни, затоа што прво се обидуваме да откриеме колку е вирусот присутен кај популацијата. Потоа ги идентификуваме оние кои имаат силен имунитет затоа што можеме да побараме од нив да донираат крв. Плазмата е земена од нивната крв, која може да се користи за лекување на тешки случаи, што е направено во Кина, а јас верувам и во Италија. Со овој метод го лекувавме и првиот пациент во нашата болница. Важно е да се напомене дека обновените пациенти стануваат имуни на повторна инфекција, што значи дека можат да се вратат на работа без ризик за себе и за другите.

Значи, веќе имате докази дека пациентите стануваат имуни на овој вирус по инфекцијата?

– Гледаме силни антитела кои го неутрализираат вирусот, така што имунолошкиот систем на овие пациенти реагира многу добро. Сепак, нема долгорочни студии за да се утврди дали овие обновени пациенти сега се заштитени засекогаш. Но, со сигурност знаеме дека луѓето стануваат имуни едно време и не можат лесно да бидат инфицирани со овој вирус. Дури и ако повторно се заразат, тоа ќе биде многу поблага форма на болеста. Значи, кога ќе закрепнете, можете да кажете дека долго ќе бидете безбедни – истакна тој.

Колку е сигурно што неодамна се откри дали овој третман влијае врз пошироката популација?

– Во моментов немаме таканаречени контролни групи, во кои едниот дел од пациентите прима, а другиот не ја прима оваа терапија, така што не можеме да го знаеме ефектот за општата популација. Во Вухан, кинеските научници третирале пет пациенти со обновени антитела на пациентите и сите се опоравиле добро по третманот. Ова навистина ни дава засилување на довербата “, рече Крамер.