КОНЕЧНО ДОБРИ ВЕСТИ ЗА МАКЕДОНЦИТЕ: Сингапурски универзитет вели дека Koвид-19 на територијата на Македонија ќе го cнeма до 16 јуни

295

Сингапурскиот универзитет за технологија и дизајн предвидува дека епидемијата на коронавирус во Македонија ќе заврши на 16 јуни оваа година, објавува 360 степени.

На веб-страницата на Универзитетот се прикажани проекции за голем број држави. Тие се базирани на математички модел наречен SIR (сомнителен-заразен-закрепнат) кој, според истражувачите, дава континуирана и предвидлива насока за развојот на заразата.

Шефот на оваа лабораторија на Сингапурскиот универзитет, професорот Џуангси Луо, вели дека преку востановениот модел за процесирање на податоците може да се процени кривата на животниот циклус на пандемијата и да се предвиди кога таа би завршила во одделни земји и во светот.

Според податоците за Македонија, се предвидува 97-процентно завршување на епидемијата на 13 мај, 99-отстотно на 22 мај, а во целост, ковид-19 на територијата на нашата држава ќе го снема до 16 јуни.

Во анализата, сепак, се предупредува дека нејзината содржина е наменета за научни и истражувачки цели и дека е можно да е подложна на грешки.