Концентрација на светската сиромаштија: Половина од најсиромашните жители на планетата живеат во само 5 земји

92

Од 736 милиони екстремно сиромашни во светот во 2015-та година, 368 милиони – половина од вкупниот број – живеат во само 5 земји.

Петте земји со најголем број на екстремно сиромашни се: Индија, Нигерија, Демократска Република Конго, Етиопија и Бангладеш.

Тие се исто така најнаселени земји на Јужна Азија и потсахарска Африка, два региони кои заедно сочинуваат 85 проценти од сиромашните во светот, односно 629 милиони луѓе.

Поради тоа, за да се оствари значајно продолжение во напредокот кој глобалната цел за намалување на екстремната сиромаштија, на помалку од 3 проценти до 2030-та година, ќе мора да се намалува сиромаштијата во овие пет земји.

loading...