Кинеска медицина: Здравјето на целото тело е скриено во петиците

870

Лекарите во древна Кина одамна утврдиле дека стареењето на телото започнува од нозете. А пред се – од петиците..

Според каноните на древната кинеска медицина, активните точки се центрирани на потпетиците кои се одговорни за правилно функционирање на сите органи. И ако потпетиците се “нетренирани”, тогаш целото тело страда, и како резултат на тоа, секој орган старее.

Кои се советите за одржување на здравите нозе и на крајот на целиот организам? Ајде повторно да се свртиме кон мудроста на кинеските лекари.

Совет # 1: Гимнастика

Неопходно е да се оди бос, на петти. Не е доволно да се оди бос само дома. Според кинеската медицина треба да се оди без чевли на ливади, шумски пат, морски брег, и се природно донирана од Мајката Природа. Тоа ги зајакнува мускулите и коските на нозете, ја подобрува циркулацијата и на тој начин се обновува функционирањето на внатрешните органи. Класичната гимнастика со тенис-топка која се тркала со нозе е уште еден начин да се подобри здравјето не само на нашите стапала, но и на целото тело.

Совет # 2: Удирајте!

Започнете уште сега да ги удирате нозете – секој ден. Ударите се применуваат рамномерно на делот под прстите. Се разбира, тие мора да бидат лесни и подносливи удари. За “удирање” треба да користите мал гумен или дрвен чекан. Ако немате таков чекан при рака, тогаш стаклено шише ќе ја заврши работата.

Кинеската медицина ја дефинира оваа техника како еден од најдобрите лекови. Ја подобрува циркулацијата на крвта во нозете и низ телото.

Совет # 3: Масажа

Исто така, добра идеја е редовно да се масира специјалната точка на лакот на нозете – јун-цјан. Барањето за оваа точка треба веднаш да биде под прстите во средината на лакот на ногата. Можете да направите сува масажа, што е едноставно, притиснете ја точката 20 пати без одмор (прво на една нога и потоа на друга). Направете масажа наутро и навечер. Не е потребна дополнителна сила.

Можете исто така да направите поинаква масажа во точката Јуан-Сиуан. Потопете ги нозете во топла вода. Температурата на водата не треба да биде повеќе од 38-40 степени. Држете додека водата не се излади. Потоа притиснете ја точката 80 пати без прекин. Завршете со нежна масажа на целата нога околу 3-5 минути.

Совет # 4: Прошетки

И, се разбира, главниот стимулатор на потпетиците, нозете и целото тело се долги прошетки. Како што веќе споменавме на почетокот, ако можете да одиш боси во шумата или блискиот парк, тоа ќе биде најдобро.

Не заборавајте да ги почитувате основните правила за безбедност за време на прошетките.