Еве колку долго треба да правите пленк за да видите одлични резултати

290

Концептот на пленк е многу едноставен: задржете го телото во положба за склекови одреден период за да ги зајакнете стомачните мускули, задникот и тетивите.

Иако веројатно знаете како да го изведете, можеби не сте сигурни колку долго треба да останете во таа позиција за да остварите максимален резултат.

Одговорот не е едноставен – тренерот Алберт Матени вели дека пленкот можете да го правите секој ден, но неговата должина може да варира од десет секунди до една минута.

“Кога правите пленк, најважно е да го задржите телото во исправена положба. Задржете се во положбата додека можете”, вели Матени.

Општата насока, според препораката на тренерот Даг Склар е да направите три сетови во траење до 60 секунди.

“Можете да започнете со пократки сетови и со текот на времето да го задржувате пленкот до 60 секунди. Ако се задржите во пленк позиција десет секунди, а потоа направите одмор од пет до десет секунди низ три до шест сетови, ги вклучувате сите мускули исто како да се задржите во положбата од 30 до 60 секунди”, вели Склар за “Men’s Health”.

View this post on Instagram

I use to think I needed all the ‘stuff’, all the ‘things’, all the ‘support’, all the ‘gadgets’ to be fit. What I have learned over the last few years is that everything I needed to be healthy, happy and in shape is what I was born with. Okay it’s nice to have a kick ass pair of running shoes and a full support exercise bra but other than that it’s sheer determination and consistency that’s required. No cash necessary to be fit, everything you need is at your fingertips. It’s nice to have a Coach or Nutritionist or a membership at a fancy gym but those things come at a hefty price and many people pay and don’t see results. Without first mastering what happens in our daily lives, which makes up 90% of the time the money is wasted. Find yourself first-because if you do you may not need anything or anyone else❤️ Show up for you! . . . . . . . . . . #runpmc #teamtap #endurancetap #teamnuun #nuunlife #teamnuun2019 #fuel #hydrate #chicagomarathon #roadtochicago2019 #MyChicagoMarathon #fuelsimply #RunnersCommunity #InstaRunners #runcoach #seenonmyrun #thefitnessindustryisfailingyou #Endurance #Marathon #ambassador #Run #Runner #Running #Instagood #plank #manzanitaoregon #oregoncoast #keepfuckinggoing #ifyouarecriticizingmyformyoumissedthefuckingpoint? #showupforyourself

A post shared by Pamela Clarke (@pamelitaskitchen) on

“Пленкот кој трае подолго од една минута е предизвик. Но, доколку тоа време ви е прекратко, направете ја оваа вежба потешка со тоа што повеќе ќе ги стегнете стомачните мускули и задникот”, советува тренерот и предупредува да не се присилувате на долготрајно задржување на пленкот бидејќи со тоа може да го оптоварите долниот дел од грбот и да се изложите на ризик од повреди.

“Со правилното изведување на оваа вежба можете да го зајакнете целото тело. Сè додека можете да задржите до 60 секунди, би требало да видите одлични резултати”, заклучува Склар.