Драматични снимки од поплавената Франција – силно невреме го парализираше сообраќајот

31

Невремето ги блокираше автопатиштата и железничките пруги во Јужна Франција, дел од училиштата се затворени, а нормализирање на железничкиот сообраќај се очекува во текот на викендот.

Едно лице исчезна во вечерните часови, а еден работник го удрил гром, објавуваат од Ним.

Според железничкиот оператор СНЦФ, дел од пругите се блокирани и целосно под вода. Се проценува дека нема да има сообраќај до викендот.

Денес се очекуваат уште пообилни дождови, а за 13 области издадено е предупредување од највисоко ниво.

Сите училишта во квартот Гард, кој во вторникот беше најмногу погоден, ќе останат затворени и денес.

Министерот за внатрешни работи, Жералд Дарманин пристигнал во зафатеното подрачје во вечерните часови, изразил поддршка на жителите и ги повикал да внимаваат во деновите кои доаѓаат. Исто така рекол дека 900 пожарникари и работници за цивилна заштита се распоредени во регионот.