Доналд Трамп ги обвини Франција и Канада дека воведуваат „строги царини“ кон САД

771
dpatopbilder - 12.04.2018, USA, District of Columbia, Washington: Donald Trump, Präsident der USA, nimmt an einem Treffen mit Gouverneuren und Gesetzgebern im Kabinettsraum des Weißen Hauses teil. (zu dpa: «Trump: Entscheidung über Militäreinsatz in Syrien "ziemlich bald"» vom 12.04.2018) Foto: Evan Vucci/AP/dpa +++ dpa-Bildfunk +++

Американсиот претседател Доналд Трамп ги обвини Франција и Канада дека воведуваат „строги царини“ кон САД и дека создаваат немонетарни бариери против трговијата.

– Ве молам кажете им на (канадскиот) премиер (Џастин) Трудо) и на (францускиот) претседател (Емануел) Макрон дека кон САД воведуваат строги царини и создаваат немонетарни бариери, објави Трамп на Твитер.

Во меѓу време, мексиканските власти поднесоа тужба против САД пред Светската трговска организација (СТО), поради одлуката на Трамп за воведување царини за увоз на челик и алуминиум од Мексико, ЕУ и Канада.

СТО од своја страна соопшти дека на земјите вклучени во спорот и остава рок од 60 дена да најдат начини за негово надминувања, по што доколку не биде постигнато решение Организацијата ќе донесе своја одлука по тужбата