Демарш на Софија до Скопје поради запалено бугарско знаме во Вевчани

57

Бугарската министерка за надворешни работи Екатерина Захариева на Фејсбук објави дека Софија упатила вербален демарш до Скопје поради запаленото знаме на Бугарија на карневалот во Вевчани.

„По повод медиумските објави за изгорено бугарско знаме во село Вевчани во Република Северна Македонија, му порачав на бугарскиот амбасадор во Скопје, Ангел Ангелов, да го изрази до владата на РСМ нашето силно негодување за овој вандалски чин. Амбасадорот Ангелов веќе упати остар вербален демарш во Министерството за надворешни работи на РСМ“, напиша Захариева.

Неколку бугарски медиуми синоќа објавија дека на карневалот во Вевчани било запалено бугарското знаме