Чај од коприва: Го намалува шеќерот во крвта и го регенерира телото

1574

Копривата е билка која е богата со витамини, минерали и лековити материи. Листот од коприва ефикасно ги олеснува ревматските тегоби, а исто така е и одличен диуретик.

Лабораториските испитувања кои биле спроведени во Германија во 1999 година покажале дека листовите од коприва имаат моќен антивоспалителен ефект. Копривата делува против дијареја и помага во лекување на хемороиди.

Чајот се користи за испирање на уринарните патишта и за спречување на создавање на песок во бубрезите. Копривата го намалува и нивото на шеќер во крвта па затоа се користи и во бројни мешавини на чаеви против дијабетес.

Чајот од коприва е одлично средство за зајакнување на организмот бидејќи го поттикнува апетитот, го снабдува телото со железо и успешно делува против уморот. Во надворешната употреба, копривата се користи за лекување на многу кожни проблеми како акни, егзема, масна кожа и првут.

Чај од коприва

Потребни состојки:

• 2 лажички листови од коприва

• 250 милилитри вода

Припрема:

Свежите или сувите листови од коприва прелијте ги со врела вода, оставете да отстојат 10 минути во поклопен сад, а потоа процедете.

Примена:

Чајот од коприва може да се консумира еднаш до три пати дневно за лекување на ревматски болки, умор, слабокрвност и намален апетит.