„Блиц“: Колапс на системот во Врање – преполни болници, а Македонците стигнаа на шопинг

208

Епидемиолошката состојба во српскиот град Врање е вонредна и исклучително тешка, предупредуваат експертите во земјата. Покрај наглото зголемување на бројот на заразени, овој град бележи и зголемен број пациенти со потешка клиничка слика, а капацитетите на болниците се целосно исполнети, пишува српски „Блиц“.

„Има голем број хоспитализирани. Сите капацитети на болниците во областа Пчиња се полни. Расте бројот на пациенти со тешка и умерена клиничка слика. Болеста се јавува кај сите возрасти, претежно меѓу работната популација, но има значителен број заразени деца од предучилишната и училишната возраст“, изјави д-р Слаѓан Станковиќ, епидемиолог во Здравствениот дом во Врање, за „Блиц“.

Тој вели дека влошената епидемиолошка состојба е резултат на непочитување на мерките, но и поради големиот број Македонци кои доаѓале на шопинг во Врање.