Аутистично момче се плашело од кучиња, а потоа го запознал овој нежен лабрадор

163

Кучињата се неверојатни суштества, но аутистичниот 15-годишен Миша Брандт отсекогаш бил премногу исплашен за да им пријде.

Тој обожувал да ги гледа како си играат, но иако со текот на годините неговите бројни стравови исчезнувале, стравот кон кучињата не го напуштал.

Сепак, сè се променило кога Миша го запознал лабрадорот Басил.

Ова пензионирано куче придружник сфатило дека на момчето му бил потребен поинаков пристап и мирно лежело покрај него на брегот. Со мало охрабрување од мајката Анџела, Миша полека почнал да му се приближувал и на крајот почнал да го гали.

“Успеав”, рекло воодушевеното момче.

Басил продолжил мирно да лежи, па охрабрениот Миша собрал храброст и нежно продолжил да го гали.

“За него тоа беше голем чекор”, изјавила мајката на момчето.

Миша и Басил започнале и да си играат, а неколку дена подоцна заминале и на нивната прва прошетка.