Активистката Моника Ристеска осудена на една година затвор

449

Активистката за легализирање на марихуаната, Моника Ристеска, е осудена на една година затвор. Таа е осудена за неовластено производство и пуштање во промет наркотични дроги.

Ристеска е во притвор од мај годинава. Минатата година беше осудена на условна затворска казна од две години доколку во следните пет години стори кривично дело. Таа тогаш ја призна вината, но истовремено посочи дека се кае и вети дека нема да го стори истото кривично дело.

„Се чуствувам виновна за делото што ми се става на товар. Точно е она што е наведено во обвинителниот акт. Во перидот од 2017-2018 година неовластено држев и продавав марихуана и хашиш смола, на начин како што е наведено во обвинението. Премногу се каам за тоа што го направив. Се заколнувам и ветувам дека никогаш нема да го направам истото и да сторам вакво кривично дело. Се каам од дното на моето срце и душа за делата што сум ги сторила. Најмногу сакам да се извинам на државните институции, а најмногу на судот, на ЈО, на полицијата, на моето семејство и сите мои мили сограѓани кои се почувствувале трогнати поради моите непромислени вулгарни постапки“, изјави на првото судење Ристеска.