АКЦИИТЕ НА ТЕСЛА ПОТОНАА ПОСЛЕ РАЗОЧАРУВАЧКАТА НАЈАВА ЗА БАТЕРИЈАТА

135

Акциите на Tesla вчера потонаа 5,6 проценти, бидејќи инвеститорите реагираа негативно на воздржаните објави во врска со новите батерии.

Компанијата на Маск се очекуваше да објави детали за новиот тип на батерии кои ги разви во вторникот попладне. Аналитичарите се надеваа дека оваа технологија може да му помогне на Тесла да ја одржи предноста во однос на ривалот во електричното возило, но Маск ги намали таквите надежи во понеделникот кога предупреди на пречки за постигнување масовно производство.

„Важна белешка за денот на батеријата на Тесла, што е закажана за утре“, напиша Маск на својот профил на Твитер.

„Ова влијае на долгорочното производство, но она што го најавуваме нема да влезе во сериозна фаза на производство до 2022 година.

Маск рече дека Тесла ќе ги зголеми купувањата на ќелиите на батерии од добавувачите Panasonic, LG и CATL, но предупреди дека „ние продолжуваме да предвидуваме значителни недостатоци во 2022 година и пошироко, ако не преземеме мерки сами“.

Тесла изгради прототип на линија за производство на ќелии на батерии во лабораторија во Фремонт, Калифорнија, во близина на фабриката за автомобили во САД.