7 недозволиви гревови од гледна точка на психолог: Ако го направите ова, ви нема помош!

499

Во христијанството има 7 главни, смртни гревови – главните пороци на човекот. Зборот смртник се толкува во смисла на сериозност, без каење се доведува до губење на мирот во душевната состојба.

Еве како психолозите ги гледаат овие смртоносни гревови:

1. ГОРОДОСТ – кога луѓето се горди на своите квалитети во однос на другите луѓе. Тие се горди затоа што припаѓаат на одредена раса, класа, националност, група, итн. Суштината е да се сметаме за подобри од другите и затоа сметаме дека заслужуваме почит, одобрување, прифаќање и Љубов. Другите се помалку вредни од нас.

Коренот на овој порок е недостаток на безусловна Љубов во детството. Ако родителите на овој човек во најраното детство биле ладни, строги, крути – се создава личност која се опкружува со гордост.

Недостаток на родителско безусловно прифаќање создава внатрешна празнина, вакуум што човекот го исполнува со материјални достигнувања (одличен спортист, одличен студент, раст на кариерата, итн.) Или имагинарен (припаѓање на одредена група, земја, нација, пол, итн.).

Човекот го компензира недостатокот на Љубов со Љбовта кон себе – со гордост. Тој се сака себеси. Ако го прашате на кого му треба заслуга, Љубов, внимание – тој ќе биде првиот што ќе одговори – мене!

2. СЕБИЧНОСТ – Основа за овој порок е незадоволена потреба за безбедност. Ако некое дете доживеало траума од скратување на нешто, ако не се чувствува заштитено, тогаш како возрасен човек ќе започне да биде себичен.

Себичностаса можеме да ја поделиме во желбата да добиеме повеќе отколку што треба и неподготвеност да го делиме она што го имаме.

Коренот на овој порок е несигурност.

3. ЗАВИСТ – зависта е чувство на повеќе компоненти: бес поради фактот дека друг има нешто што го немам; желба да имам; страдајќи од фактот дека немам; се плашете дека нема да го добиеме она што го сакате. Дека „нешто“ што сакаме може да биде сè: нешто, посебен став, способност, социјален статус, припадност и сл.

Предмет на зависност не е важен, тоа е нешто што го разликува сопственикот на предметот од завист. Така можеме да сакаме личност која има нешто што сакаме.

Зависта се јавува заради празнината создадена од недостаток на безусловна љубов и прифаќање. Ова е спротивна страна на гордоста.

4. ГНЕВ– Лутината или гневот е емоција која човекот ја доживува во отсуство на задоволување на неговите потреби. Гневот е импулс за дејствување – задоволување на потребите.

5. НЕЗАСИТЕНОСТ – Или сексуалн промискуитет, НЕЗАСИТЕНОСТ. Коренот на овој „порок“ е истата празнина заради недостаток на љубов, искрена топлина. Здравото сексуално однесување е кога сексот станува манифестација на љубовта.

Едно лице е како сад, исполнет со љубов на родител, потоа љубовник или партнер до триесетгодишна возраст. Ако родителите не ја наполниле таа чинија со љубов, лицето почнува да се однесува бесмислено, барајќи љубов на погрешни места.

6. НЕСТАБИЛНОСТ – Нестабилноста се јавува кога ја исполнуваме внатрешната празнина, најчесто тоа се прави со храна.

7. РАЗОЧАРУВАЊЕ- ТАГА – Разочарување, тага е сигнал што се јавува кога некое лице нема да го постигне она што го посакува. Мрзеливоста е само механизам за заштеда на енергија.

Таканаречените „смртоносни гревови“ се само реакција на празнината кај нас – ова се сигнали дека треба да промените нешто.

За да се ослободиме од овие смртоносни гревови, неопходно е да се нурне длабоко внатре, да се најде коренот на проблемот. Кога ќе го пронајдете коренот на проблемот, сè е полесно – лесно се решава. Човекот е создаден според ликот на Бог. Нашите емоции се создадени да бидат наш компас за да знаеме каде да одиме.