29 ГОДИНИ ОД СМРТТА НА ГОЛЕМИОТ БОЕМ ТОМА Здравковиќ! Неговото ПОСЛЕДНО ИНТЕРВЈУ беше во болничка постела, и еве како зборуваше тогаш!

122

Почина сакан, сиромашен и славен.

Вчера се одбележува 29-годишнината од смртта на легендарниот пејач и голем боем Тома Здравковиќ. По овој повод, семејството, пријателите, како и познати личности се собраа на Централните гробишта во Вождовац, Србија за да му оддадат почит овој великан.

Тома почина на 30 септември 1991 година и го даде своето последно интервју неколку месеци пред неговата смрт. Пејачот се борел со рак веќе 17 години, а имал и многу бурен живот. Се оженил четири пати, а кога завршил на Воено-медицинската академија, избегал од болницата за да оди во паб.

Во моментот кога го даваше своето последно интервју, Тома лежеше на Воено-медицинската академија, а потоа му го извадија и другиот бубрег и тој не можеше да живее без машина за дијализа. Во текстот од 1991 година се вели дека Тома бил многу уништен и затоа што никој од неговите колеги не го посетил во болницата.

– Само вие ми дојдовте! – рече Тома Здравковиќ пред новинарите кои го посетија во Воено-медицинската академија во 1991 година.

– Не е нивна вина, пејачите се плашат од болест, немаат време за болка. Ниту тие не мислат дека нешто може да им се случи. Не размислувате за грди работи со песна и музика. Еве, пред некој ден, Мирослав Илиќ поминуваше низ овој коридор, го сретна брат ми Новица и кога слушна дека лежам таму, рече дека му е тешко поради тоа и дека нема сила да ме види толку болен. Јас целосно го разбирам – додаде Тома тогаш.

– Три органи беа отстранети одеднаш, мојот бубрег, мочниот меур и простатата. Пред три години, кога ми го извадија бубрегот, помислив дека, како и некои луѓе, ќе живеам со еден без никаков проблем. За жал, и другиот не преживеа, се создаде тумор, сè беше зафатено и операцијата беше неизбежна. Еве, пред десет години, д-р Манојловиќ ме „исплаши“ и ми рече дека треба сериозно да се грижам за моето здравје, и сега се случи јас да го исплашам, бидејќи мојот живот беше во прашање! – рече Тома Здравковиќ непосредно пред неговата смрт.

Папилонот на мочниот меур за прв пат му беше дијагностициран во 1974 година во Америка. И кога злобната болест малку се смири, Здравковиќ доживеа сообраќајна несреќа една година пред неговата смрт.

Дури и во последната деценија од животот, Тома не можеше да се одмори, туку се занимаваше со настаните на сцената, следеше што се случуваше во таверните и саемите, а исто така беше заинтересиран за коцкање. Тој дури беше подготвен да ја изеде дури и чашата, а на крајот дури и водата му пречеше.

Иако Тома немаше многу сила, тој веруваше дека ќе биде подобар во септември 1991 година. Меѓутоа, тогаш тој почина.