Зошто Биткоин повторно расте силно?

247

Биткоинот често се отпишуваше. Сепак, во последните неколку недели, најстарата и најголема крипто валута во светот повторно зајакна силно. Дали е тоа следниот меур од сапуница што расте или станува збор за вистинска сила?

На почетокот на коронската криза, се чинеше како Биткоин да е голем губитник. Од средината на февруари до средината на март, цената падна за повеќе од 50 проценти – на само 4.895 американски долари. По кратка фаза на опоравување, цената одамна лебдеше близу границата од 10.000 американски долари – до пред неколку недели.

Во меѓувреме, најважната криптовалута не само што може да ја надомести драстичната загуба од пролетта – од почетокот на септември, нејзината цена се зголеми за повеќе од 53 проценти. Само во октомври, Биткоин доби околу 30 проценти од својата вредност, точно во времето за дванаесеттиот роденден.

Сајбер-валутата се искачи на скоро 16.000 американски долари минатиот петок, а во средата ( 11 ноември) размената на крипто- валути Bitstamp повремено се движеше околу 15.650 долари.

Така, Биткоин ја достигна највисоката цена од јануари 2018 година. Да потсетиме, во декември 2017 година, Биткоин достигна рекордни 20 000 УСД. После тоа, курсот драстично се сруши и тоа беше крајот на летот.

Сега ситуацијата околу вредноста на Биткоин изгледа повторно поинаква. И има неколку можни причини за тоа.

Улогата на изборите во САД?

Аналитичарот Тимо Емден пред една недела рече дека поради неодамна неизвесниот резултат на изборите во САД и во потрага по алтернативни можности за инвестирање – некои инвеститори прибегнаа кон криптовалути. Тој смета дека инвеститорите сакале да се заштитат од турбуленциите на берзата.

Сепак, Серен Хетлер, експерт во ДЗ-банка, во неодамнешната анализа напиша дека двигателот на развојот на Биткоин всушност е надеж за ненадејно зголемување на побарувачката, а не толку на изборите во САД.

Неколку инвестициски фондови на Биткоин, како што е „ Грејска“ , забележаа значителен прилив во последните месеци, а во некои случаи забележаа рекордни вредности во некои случаи. И Фиделити , еден од глобалните играчи, формираше фонд за Биткоин во текот на летото.

PayPal даде голем поттик за Bitcoin

Покрај тоа, крипто-валутите имаат корист од неодамна познатите планови на гигантот за платни услуги PayPal да прифати дигитални валути како платежно средство. Инвеститорите претпоставуваат дека овој чекор кон комерцијална употреба ќе му даде нов поттик на Биткоин.

Лесно се ракува – преку веќе добро прифатениот систем PayPal , може да ги натера луѓето да прифаќаат крипто валута пошироко .

Корисниците на PayPal во САД во иднина ќе можат да купуваат, продаваат и чуваат Bitcoin преку платформата, објави американската компанија во октомври. И од почетокот на 2021 година, плаќањето со криптовалути и малопродажба ќе биде можно преку PayPal .