Заработката од одгледување на ова растение е поголема од 40.000 евр

238

Триесетгодишниот Саво Квргиќ од Турија одгледува афион на повеќе од 200 хектари. Оваа година афион посеа на 8 хектари. Очекува принос од 500 до 800 кг наутро.

Афионот се сее едноставно, како пченица. Афионот е погоден за есенски и пролетни дождови. Оваа година беше погодна за него, вели  одгледувачот Саво.

Овде кај нас, во селото, никој не сее афион, па затоа не се напаѓани од никакви болести, што беше една од причините зошто се одлучив за афион. Понатамошниот развој зависи од временските услови, како и со секое растение што се одгледува на отворено. Со афион, најважно за вас е да наврне на време по сеидбата, за да може да никне и да нема ветер за време на мелењето за да не падне афионот, вели Саво.

Тешко е да се најдат работници за време на размножувањето, така што Саво ја работи оваа работа заедно со своето семејство. Тој е многу задоволен од цената.

Цената на афионот се движи од 150-400 денари за килограм, а купувачи се препродавачи и обични луѓе на кои им се потребни за свои потреби. Немам намера да преработувам, но ќе го продадам како што е – во жито, вели младиот одгледувач.

Саво планира да го прошири производството следната година и со тоа да обезбеди светла иднина за себе и неговото семејство.