Заев: Северноатлансткиот совет ја прифати точката Македонија да добие покана за НАТО

607

Премиеорт Зоран Заев пред пратениците истана дека пред малку стигнала вест дека северноатланскиот совет ја прифатил точката за поканата за влез во НАТО.

-Тоа е нешто што е вековна аспирација на сите нас. Им се заблагодарувам на помалкубројните етнички заедници во Македонија што покажаа солидарност кон нас, Македонците по ова прашање. Ја чувствуваа државата како своја, тоа е уште една потврда за сите заедници во Македонија, рече Заев.

Тој се заблагодари на претходните политичари кои живееле, но и на Никола Димитров, Бујар Османи и Радмила Шекеринска кои биле директно вклучени во преговорите. Се заблагодари и на опозицијата и на претседателот Ѓорге Иванов.

-По ратификацијата на договорот следуваат референдумот, уставните измени, ратификација во грчкиот парламент и конечно фокус на економијата и другите ставки. Треба да знаат граѓаните дека со секое отварање на поглавје влегува и имплементирање дома, тоа ја прави Грција пријател на државата, рече Заев.

Вели, кровот на куќата се поправа додека грее сонце.

-Сега грее сонце, ајде да го поправиме и конечно да го поставиме кровот. НИкогаш повеќе да не дозволиме да ни прокиснува нашиот кров. Сите мораме да бидеме исправени сериозно пред олдуката и конечно да бидеме нормална земја со тапија која ќе седи рамо до рамо со сите, ќе го јакне идентитетот и ќе бидеме горди граѓани на нашата земја, рече премиерот.