(ВИДЕО) Потона бродот Лихнида во Охридското Езеро, излеана нафта во езерото

936

Бротчето „Лихнида“ потона во Студенчишкиот Канал кај Билјанините Извори, по што дел од горивото од пловилото заврши во водите на Охридското Езеро.

Екипи од Капетанијата на бродови во Охрид веднаш излегле на местото на настанот, најавувајќи активности за извлекување на бротчето од каналот.

Проблеми со запуштени пловила и порано имало во Студенчишкиот Канал, кој во отсуство на соодветна марина и обезбеден простор за закотвување претставува единственото место на Езерото каде завршуваат дотраените бродови.