Сложена чоко-банана торта без печење: Десерт од соништата

1056

Се приготвува за најмногу половина час

Состојки:
  • 450-500 грама бисквити со парчиња чоколадо
  • 3-4 банани
  • 600 милилитри млеко
  • 4 жолчки
  • 200 грама шеќер
  • 50 грама путер
  • 50-60 грама брашно
  • 10 грама ванилин шеќер

За глазурата

  • 30 милилитри млеко
  • 50 грама путер
  • 2 лажици какао во прав
  • 4 лажици шеќер
Приготвување:

Загрејте 600 милилитри млеко во тенџере, но внимавајте да не зоврие. Изматете ги жолчките со шеќер и ванилин шеќер. Ако смесата е премногу густа, додајте уште две лажици млеко. Постепено додавајте брашно и убаво измешајте, па постепено додавајте го и загреаното млеко со непрестајно брзо мешање.

Префрлете ја смесата во тенџере и ставете ја да врие на ниска температура. Непрестајно мешање, а на крај додајте путер и мешајте додека не се стопи.

Ставете ги издробените бисквити на дното на плехот за да го покријат дното во тенок слој, па потоа ставете еден слој крем. Потоа повторно бисквити и крем, а врз нив наредете банани исечкани на тенки крукчиња. Повторно наредете бисквити, па крем и продолжете така додека не го потрошите целиот материјал.

За глазурата, во тенџере измешајте шеќер, млеко, какао и путер. Загрејте до вриење со непрестајно мешање, почекајте да се излади, па прелејте ја врз тортата. Оставете ја тортата да се лади во фрижидер барем 3-4 часа.

Уживајте во феноменалниот десерт!