Скопје утрово на врвот на листите на загаденост на воздухот

348

Скопје и утрово во 7 часот е еден од најзагадените градови во светот, покажуваат податоците на „Ајкјуер“, специјализираната интернет страница.

Откако синоќа повторно македонската еден од првите 10 градови во светот според загаденоста, утрово забележан е благ пад на 21-то место.

Покрај Скопје, голема загаденост синоќа имаше и во Струмица. Во овој град измерени беа дури 679 mg/m3, што е осум пати над дозволеното.

Според податоците од интернет страницата, во Скопје постојано е висока концентрацијата на најопасните и најканцерогени честички ПМ 2,5.