Шефовите согласни: “Тој е бизнисменот на деценијата”

412

Џеф Безос, основач на Амазон, веројатно е најдобриот бизнисмен на светот во минатата деценија, сметаат анкетираните шефови на надзорните одбори на најмоќните компании.

Речиси третина од претседателот на надзорните одбори сметаат дека Безос треба да ја однесе титулата најдобар, додека второто и третото место го заземале Џек Ма и Илон Маск.

Безос го основал Амазон кон средината на 90-тите години од минатиот век, а денес е најголема светска он-лајн локација за купопродажба. Исто така, оваа голема компанија собира приходи од своите “cloud” услуги и развојот на вештачката интелигенција.

ВО 2015-та година, Амазон го изненадил американски Волмарт, станувајќи најголем продавач во САД генерално.

Амазон во 2018-та година забележал промет од 233 милијарди долари, а самиот Безос на својата сметка има вртоглави 108 милијарди долари.