Самуиловото царство било бугарско, а Античка Македонија немала врска со современата македонска држава

360

Во Северна Македонија за прв пат ќе има промена во учебниците по одлуките на мешовитата македонско-бугарска комисија.

Историчарите меѓу себе се согласиле дека историската наука го признава Самуиловото царство како бугарско, дека светите браќа Кирил и Методиј својата литературна дејност ја развиле во Преслав и Охрид – тогаш дел од средновековната бугарска држава. Слични промени се предвидени и за животот и делото на св. Климент Охридски и Св. Наум Охридски.

Од тие причини македонските претставници на мешовитата историска комисија предлагаат заедничко чествување на овие историски личности.

Клучен предлог е да се нагласи во учебниците за 6-то одделение во Македонија дека нема врска помеѓу Античка Македонија и современата македонска држава.

Ќе има уредување и на текстови во бугарски учебници за 5-то одделение.

Сите одлуки ќе треба да бидат одобрени од владата. Комисијата ги продолжува дискусиите за 19 и 20 век, каде според македонските историчари се очекуваат најтешки прашања.