Проколнати станови во Скопје – се продаваат за мали пари, а никој не ги сака поради една работа

242

Станови над кои банките активирале хипотеки, со оглед на тоа дека поверителите не биле во можност да ги исплатат своите долгови, граѓаните може да ги купат на лицитација по цени значително ниски на пазарот.

 

Станува збор за станови на поедини граѓани кои половина година не отплатиле рата за кредит, па остануваат без кров над главата, бидејќи банките имаат можност после 180 дена од доцнењето да ја активираат посакувањата хипотека.

Така на пример може да купите четворособен стан на двенивоа во Белград со 91 метри квадратни, на трети спрат, по цена од 100.400 евра.

Сепак до реализација на продажбата тешко доаѓа па дури и за вакви ниски цени, бидејќи ги одвраќа фактот дека претходните станари присилно ги напуштиле домовите, Бројот на потенцијалните купувачи исто така е ограничен поради тоа што за купување на ваква недвижнина банките не нудат финансирање со кредит.