Откако се појавија микробранови печки на пазарот, голем број луѓе започнаа масовно да ги користат. Причината за тоа е едноставна – тие овозможуваат брзо подготвување и загревање на храната.
Сепак, одредена храна е опасна за загревање во микробранова печка, бидејќи станува токсична.
Денес, микробрановите печки може да се најдат во скоро секој дом, особено со луѓе кои често заостануваат зад времето и им треба брзо решение за подготовка на оброци.
Сите знаеме дека пластичните јадења, метал или фолија не смеат да се ставаат во микробранова печка, но има и одредени намирници кои не се пожелни да се загреваат во неа.
Еве неколку од нив:
Тврдо варени јајца
Мајчино млеко
Ориз
Пилешко
Зеленчук
Цвекло
Лути пиперки
Преработено месо