Одгледуваа бесмртно дете: Најлудиот експеримент во историјата

259

Таен култ наречен „Кралско братство на лордовите на метафизиката“ стигна до сите весници во 1939 година, а откако лидерот на овој култ, Џејмс Бернард Шафер, ја објави својата намера да спроведе експеримент што светот досега не го видел – планирале да одгледаат бесмртно дете !

Тие веќе пронајдоа дете за таа цел – тоа беше синоока црвенокоса Џин Гант. Нејзината мајка, Кетрин Гант, беше келнерка од Њујорк и премногу сиромашна за да може да и ги даде на Џин дури и најосновните работи, па се откажа од девојчето и ја предаде на Џејмс за чување. Сите весници кои ја пренесоа оваа вест во тоа време потенцираа дека Кетрин не е член на овој култ.

„Кралското братство на господарите на метафизиката“ не ја посвои официјално, па девојчето беше преместено во нивните луксузни комори во вилата на Лонг Ајленд, која ја нарекоа „Рајски мир“. Девојчето било пренесено во вилата кога имала три месеци, а членовите на култот имале целосна контрола врз сите аспекти од нејзиниот живот.

Џин така имала свои простории во таа вила, како и дадилки и доилки кои ја гледале 24/7. Покрај тоа, секогаш имала нејзин припадник на култ.

Нивниот план за одгледување бесмртно бебе се состоеше од следново –  да се овозможи на детето некогаш да не добие било каква информација за смрт или болест. Исто така, планот не требаше да биде изложен на какви било деструктивни концепти, идеи или мисли.

Никогаш до девојчето да не допре неубава вест или нељубезен збор. Храна според нивните принципи со таканаречената „диета за бесмртност“, која беше вегетаријанска. Како што растела, таа требало да биде запознаена со постоењето на алкохол, тутун, кафе, чај, сенф, оцет и зачини, но никогаш да не вкуси ништо од тоа.

Требало постојано да учи филозофија, а нејзиниот напредок да биде проследен со група софистицирани филозофи кои ќе го исполнат планот на Шафер дека бесмртноста „може да се постигне во реалноста, не само во духовна форма“. Кога ќе порасне доволно, таа ќе го преземе водењето на култот како нивен бесмртен водач.

– Не можам да замислам дека секое дете, освен оние со кралско потекло, некогаш имало подобар почеток во животот – Шафер гордо го откри својот план во медиумите во тие денови.

(Не) славниот крај на експериментот

Сепак, и покрај големите очекувања и надежи, овој експеримент траеше само 15 месеци. Во декември 1940 година, култот ја врати Џин кај родителите во Њујорк, кои во меѓувреме ја подобрија финансиската состојба.

Шафер се обиде да ја претстави целата приказна во медиумите колку – толку позитивно.

– Сега кога родителите ги поставија финансиите во ред, тие сакаат нивното дете да се врати, – се вели во неговата изјава за печатот.

Сепак, податоците говорат дека Кетрин Гант, мајка на „бесмртно бебе“, била принудена да ангажира адвокат кој испратил ултиматум на култот, за да може да ја врати Џин кај своите родители.

Истиот адвокат претставуваше друго семејство, кое го тужеше овој култ за измама. Неколку дена откако бебето Џин беше вратено во семејството, Шафер беше на суд под обвинение наречено “larceny “ во англиското судство, што практично значи и злоупотреба и оттуѓување.

Бебето Џин беше вратено во семејниот дом од помошникот на Шафер, кој исто така им донесе детални упатства на Шафер за одгледување на детето, во случај родителите да сакаат да продолжат да го одгледуваат детето во експериментални услови.

„Од родителите на Џин зависи дали детето ќе стане бесмртно“, изјави Шафер за медиумите.

Сепак, родителите немаа намера да го продолжат експериментот и од првиот ден тие ги отфрлија сите предлози на Шафер.

Медиумите, кои во тие денови внимателно набудуваа сè што се случуваше во домот на семејството, неколку часа откако девојчето се врати во семејниот дом, објавија дека Џин јаде суви сливи, строго забранета храна во „бесмртната диета“.

Факти:

Шафер е осуден на пет години затвор. Во април 1955 година, тој и неговата сопруга се самоубиле.

Што се однесува до Џин Гант, таа последен пат беше во центарот на вниманието во 2002 година. Во тоа време, таа сè уште беше жива, здрава, мажена и имаше свои деца.

Таа не сакаше јавно да зборува за своето детство.