Лотарија за вакцинирани: Секој десетти добива 500 евра

229

Австрија почнува да применува државни стимулации во обид да го зголеми бројот на имунизирани лица против Ковид во земјата и да ја зголеми поддршката за задолжителната вакцинација, пишува Блумберг.

Лотаријата како поттик за невакцинираните да се вакцинираат беше идеја на Ранди Вагнер, чие мнозинство партиски колеги од СПО претходно гласаа за воведување на задолжителна вакцинација.

Победниците ќе добијат по 500 евра, кои ќе можат да ги користат за хотели, ресторани и други услуги, вели канцеларот Карл Нехамер. Секоја десетта вакцина ќе носи награда, додаде тој.

Грантовите ќе добијат и општините кога ќе достигнат одредени нивоа на вакцинација – 80, 85 и 90 проценти. Досега 72 отсто од Австријците се вакцинирани.

Вкупната цена на програмата може да достигне 1,4 милијарди евра.

Австрија ќе започне со изрекување казни за оние кои не биле вакцинирани кон средината на март, рече тој пред денови. Висината на казната може да достигне 3.600 евра.

Од средината на март, невакцинираните ќе почнат да добиваат писмени опомени, почнувајќи со глоба од 600 евра. Тие можат да бидат откажани доколку лицето се вакцинира во рок од две недели од нивното барање.