Ковачев: Наместо „бугарскиот окупатор“, да пишува „бугарска администрација“

84

Бугарскиот европратеник Андреј Ковачев вечерва на социјалните мрежи се надоврза на барањата на бугарскиот вицепремиер и министер за одбрана Красимир Каракачанов и побара на таблите на сите споменици во Македонија поимот „бугарски окупатор“ да се замени со „бугарска администрација составена главно од Македонци“.

„Очигледно за многу наши соседи во Скопје, митовите за комунистичкиот отпор се основа за нивниот „етнички идентитет“. Затоа, за да ги „погребамее“ митовите за „првата пушка“ и целата митологија, но и да бидеме барем малку пообјективни кон историските факти, предлагам на владата во Скопје сите плочи на кои пишува „бугарски фашистички окупатор“ да се заменат во „германскиот нацистички окупатор на Кралството Југославија и привремената бугарска администрација составена главно од Македонци“.

За да се избегне гневот, можат да се направат неколку споменици во западна Македонија со „италијанскиот фашистички окупатор“.

Јас дури предлагам темата да се дискутира со германските власти што е можно побрзо, со цел да се покријат трошоците за замена на стотиците споменици и плакети низ цела Македонија“, напиша вечерва Ковачев на Фејсбук.

Останува да се види дали ова е новиот услов од Бугарија за Македонија, ако се знае дека вицепремиерот Каракачанов побара да се отстранат таблите од спомениците на кои пишува „бугарскиот фашистички окупатор“ и додаде дека е подготвен да испрати инженерски полк на помош. Потоа се надоврза дека „војниците би биле дочекани како во 1912, 1918 и 1941 со цвеќе, леб, сол и духовна музика“.