Глетка од пеколот или едно од 10-те најубави светски чуда

152

Околу 40 милиони возрасни единки на црвени ракови се движат на својот пат кон брегот каде се парат, а женките оставаат јајца во морето.

Секоја година кон крајот на октомври австралискиот Божиќен остров целосно зацрвенува. Божиќниот остров е австралиска територија која се простира на околу 135 квадратни километри во Индискиот океан.

Со новата сезона на монсунски дождови, почнува масовната миграција на црвените ракови, ендемски вид кој остатокот од годината живее во прашумите.

Околу 40 милиони возрасни единки на црвени ракови се движат на својот пат кон брегот каде се парат, а женките оставаат јајца во морето.

Нивната миграција зависи исклучиво од временските услови и движењето на месечината, па ако дождот задоцни, раковите не одат кон брегот до следната млада месечина, кога за време на плимата женките положуваат јајца на брегот.