Далај Лама: Среќните луѓе никогаш не го слават својот роденден и не им придаваат значење на празниците, а еве и зошто

233

Зборовите на Далај Лама се проткаени со мудри совети и насоки како да живеете едноставно, среќно и со леснотија, а ова е неговиот став за празниците и родендените:

„Не славам родендени. Ми се чини дека тоа е губење време. За мене тој ден не се разликува од останатите. На некој начин, секој ден е роденден. Се будите наутро, сè е свежо и ново, а главно е новиот ден да ви донесе нешто важно.

До денес, луѓето ја задржале таа навика за секој празник да имаат една мисија, а тоа е да ги импресионираат другите. На пример, младите мајки се натпреваруваат во тоа која најдобро ќе го прослави роденденот на своите деца. И секоја се обидува да ја надмине другата. Аниматори, ресторани, скапи подароци… На детето ваквата екстраваганција не му е потребна, но родителите се задоволни. Постојат луѓе кои секој ден јадат тестенини и инстант храна додека за празниците уживаат во вкусни и квалитетни оброци.

За другите и вистински среќни луѓе – секој ден е празник. А овој ден не се одликува со вкусна храна, гласна музика и слобода од омразената работа. Лежи во фактот дека секој ден е радост. Сегашниот момент е нешто најдрагоцено и највредно што го поседувате – тој е во нашето срце, во душата, во умот. Затоа не чекајте „специјални“ денови, туку живејте радосно во секој момент од вашиот живот“.